Ujedinjeno Kraljevstvo prodalo je oko 17 milijardi funti oružja dvjema trećinama zemalja ‘kršitelja ljudskih prava’-Velika Britanija prodala je oružje i vojnu opremu dvjema trećinama zemalja koje su oštro kritikovane zbog ljudskih prava i građanskih sloboda, navodi se u novom izvještaju.

Londonska Kampanja protiv trgovine oružjem (CAAT) takođe je utvrdila da je u istom periodu britanska vlada odobrila 11,8 milijardi funti oružja zemljama na vlastitom popisu represivnih režima Ministarstva vanjskih poslova.

Britansko Odjeljenje za međunarodnu trgovinu također je identificiralo devet zemalja, uključujući Saudijsku Arabiju, Bahrein i Egipat, kao „glavna tržišta“ za izvoz oružja.

Zemlje su široko kritikovane zbog kršenja ljudskih prava.„Trenutno oružje proizvedeno u Velikoj Britaniji igra razarajuću ulogu u Jemenu i širom svijeta.

Prodaja oružja koja se danas pokreće mogla bi se koristiti u zvjerstvima i zlostavljanjima u godinama koje dolaze ”, rekao je Andrew Smith iz CAAT-a.

“Gdje god postoji ugnjetavanje i sukob, uvijek će postojati oružarske kompanije koje pokušavaju od toga profitirati i države saučesnici koji im pomažu u tome”, rekao je Smith.

Saudijska Arabija i njezini regionalni saveznici, ohrabreni oružjem i podrškom zapadnih sila, pokrenuli su vojnu kampanju protiv Jemena u martu 2015. godine kako bi ponovo postavili bivšeg jemenskog predsjednika, Abda Rabba Mansoura Hadija na vlast.

Rat – za koji su tvrdili da će trajati samo nekoliko sedmica, ali još uvijek traje – doveo je do smrti stotina hiljada civila, uključujući žene i djecu, i uništio je veći dio jemenske infrastrukture.

Tokom cijele kampanje britanska vlada nastavljala je s prodajom oružja Saudijskoj Arabiji unatoč raširenim izvještajima da se oružje koristi protiv civila.

Velika Britanija je Rijadu prodala borbene avione, helikoptere, bespilotne letjelice, granate, bombe i rakete, a većina oružja licencirana je putem neprozirnog i tajnog sistema Open License.

Prema Sarah Waldron iz CAAT-a, “oružje proizvedeno u Velikoj Britaniji bilo je ključno za bombardovanje koje je uništilo škole, bolnice i domove i stvorilo najgoru humanitarnu krizu na svijetu.”„Mnoge od ovih prodaja idu despotima, diktatorima i režimima koja krši ljudska prava. Nisu se dogodile slučajno. Nijedna od ove prodaje oružja ne bi bila moguća bez izravne podrške Borisa Johnsona i njegovih kolega ”, dodao je Smith.

Još u februaru, međunarodna dobrotvorna organizacija Oxfam upozorila je da bi prodaja britanskog oružja Saudijskoj Arabiji mogla produžiti rat u Jemenu.

Velika Britanija “pojačava svoju podršku brutalnom ratu pod vodstvom Saudijske Arabije povećanjem prodaje oružja i opreme koja olakšava zračne napade”, rekao je Sam Nadel, šef politike i zagovaranja u Oxfamu.     

Pisjournal

 

Prethodni članakSaudijska Arabija: Dvije istaknute aktivistice za ljudska prava puštene iz zatvora
Naredni članakSvijet će možda željeti kineska pravila

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime