PISjournalGlavni grad Kazahstana Astana je 3. i 4. juna bila domaćin 24. sastanka lidera Šangajske organizacije za saradnju (ŠOS),dok je vršilac dužnosti predsjednika Mohammad Mokhber predvodio visoku političku i ekonomsku delegaciju Islamske Republike Iran.

Jedna od važnih tačaka nedavnog sastanka ŠOS-a bilo je prisustvo generalnog sekretara UN koje je označavalo rastuću poziciju ovog bloka u globalnim trendovima.

Kada su ga novinari upitali kakvu ulogu regionalne organizacije poput ŠOS-a mogu igrati u trenutnoj geopolitičkoj dinamici, Antonio Guterres je odgovorio: „Rješavanje izazova s ​​kojima se suočavamo zahtijeva efikasne međunarodne institucije koje su ukorijenjene u stvarnosti 21. stoljeća i zasnovane na Povelji Ujedinjenih naroda i međunarodnim zakonima. ” Guterres je naglasio da se u proteklih nekoliko godina ovaj blok pojavio kao važan igrač u svjetskoj zajednici. Zemlje članice ŠOS-a čine 43 posto svjetske populacije, 25 posto BDP-a, 20 posto izvoza, 20 posto svjetskog uvoza i oko 23 posto svjetske ekonomije.

Uspješna politika predsjednika Raisija osigurala je mjesto Iranu

Početkom 2010-ih, Islamska Republika Iran podnijela je zahtjev za zvanično članstvo u 8-članoj organizaciji (Kina, Rusija, Indija, Kazahstan, Tadžikistan, Kirgistan, Pakistan i Uzbekistan). S početkom administracije bivšeg predsjednika Ibrahima Raisija i prelaskom Irana na politiku „Gledaj na istok“ i jačom saradnjom sa zemljama u susjedstvu, zahtjev je prihvaćen na prvom Raisijevom učešću na samitu organizacije u aprilu 2021. u Tadžikistanu.

Nakon prolaska zakonskih procedura u organizaciji, u junu 2023. godine i na 23. samitu bloka u Indiji,Islamska Republika je službeno postala član, otvarajući nova vrata zajedničkog interesa i saradnje između Teherana i ostalih članica.

Međusobne mogućnosti Irana i ŠOS-a

ŠOS je domaćin različitih sastanaka i inicijativa koje se fokusiraju na regionalnu trgovinu, tranzit, industrijsku saradnju, inovacije, projekte, smanjenje siromaštva, digitalnu transformaciju, turizam, javnu diplomatiju i druge oblasti. Ova široka i raznolika agenda važan je izazov za sekretarijat ŠOS-a, koji mora koordinirati i upravljati različitim inicijativama i aktivnostima svojih država članica.

Prisustvo Irana u ŠOS-u predstavlja pravi osnov za širenje ekonomskih odnosa i olakšava logističke rute za sve zemlje članice. Istovremeno, pruža jedinstvene mogućnosti za bezbjednosnu saradnju sa državama Centralne Azije. Nedavne sigurnosne promjene i razvoj događaja u Afganistanu, na primjer, zahtijevaju međusobnu saradnju Irana i drugih susjeda Afganistana.

ŠOS u sklopu svog bezbjednosno-odbrambenog sistema ima tri stalna tijela regionalne strukture za borbu protiv terorizma, trgovinski savjet i međubankarski konzorcij. Također,ova organizacije je doživjela značajan vertikalni razvoj u smislu svojih funkcija i aktivnosti. Dok je glavni i početni fokus ove organizacije kao nasljednice Šangajske grupe petorice bio na graničnim pitanjima i suprotstavljanju takozvana tri zla: terorizma, ekstremizma i separatizma, njeni zadaci su se postepeno širili i uključivali spektar ekonomskih, kulturnih i naučnih oblasti.

Energetsko partnerstvo je još jedan od ključnih prioriteta ŠOS-a. Energetski klub ŠOS-a, osnovan 2013. godine, značajno je povećao saradnju između velikih proizvođača energije kao što su Rusija, Saudijska Arabija, Iran, Kazahstan i Uzbekistan, i potrošača kao što su Kina, Indija, Pakistan, Turska, Kirgistan i Tadžikistan. Klub je podržao projekte kao što je gasovod Centralna Azija-Kina, a u toku su planovi da se Turska učini vitalnim gasnim čvorištem preko kojeg se može obavljati trgovina energijom između država članica i Evrope.

Osim tradicionalnih energetskih sektora, Kina i Rusija su izvozile i nuklearne reaktore u druge zemlje članice. Cilj ovih planova je uspostavljanje organizacije kao samodovoljnog energetskog sistema i oni su odigrali važnu ulogu u ublažavanju uticaja međunarodnih sankcija na Rusiju.

ŠOS značajno ispunjava kinesku inicijativu Pojas i put (BRI), kamen temeljac kineske vanjske politike, koji je osmišljen da ojača globalne trgovinske mreže i razvoj infrastrukture širom Azije, Evrope i Afrike, i djeluje kao Novi put svile.

Većina članica ŠOS-a, izuzev Indije, odobrila je projekte IRB-a kao što su pomenuti gasovod Centralna Azija-Kina, Kinesko-pakistanski ekonomski koridor (CPEC), Međunarodni finansijski centar Astana (AIFC) u Kazahstanu i Kina- pruga Kirgistan-Uzbekistan (CKU). Dok se fokus IRB-a na jačanje regionalne povezanosti preklapa sa ciljevima ŠOS-a za promicanje integracije među državama članicama, ovi projekti ponekad izazivaju zabrinutost zbog sve većeg uticaja Kine u regionu, što je dovelo do određenog stepena trvenja sa Indijom i Rusijom.

Općenito, s obzirom da Iran postaje službeni član ŠOS-a, Islamska Republika bi trebala iskoristiti mogućnosti da pomogne u rješavanju regionalnih sigurnosnih izazova, posebno u Afganistanu, i proširi sveobuhvatne veze sa srednjoazijskom državom.

Ekskluzivno PISjournal