Michelle Nichols

UN kažu da su i dalje zabrinuti zbog trgovine Jemenom, unatoč tome što su SAD dopustile dogovore sa Hutijima- Ujedinjene nacije još uvijek čuju zabrinutost da kompanije planiraju otkazati ili obustaviti poslovanje s Jemenom, uprkos američkoj odluci da dozvoli sve transakcije s pokretom Hutija “s obzirom da ovaj potez ne rješava osnovne neizvjesnosti”, glasnogovornik UN-a Stephane Rekao je Dujarric u utorak.

Sjedinjene Države u ponedjeljak su odobrile sve transakcije koje uključuju jemenski pokret Houthi za sljedećih mjesec dana, dok Washington pregledava imenovanje Trumpove administracije iranske grupe kao stranu terorističku organizaciju.

“S milionima civila kojima prijeti glad, Jemen si ne može priuštiti ni privremeni poremećaj u komercijalnim aktivnostima, a još uvijek nije jasno da li će nova dozvola spriječiti te vrste poremećaja”, rekao je Dujarric. “I dalje pozivamo na ukidanje oznake iz humanitarnih razloga.”

Bivši američki državni tajnik Mike Pompeo prošle je sedmice Hutije stavio na crne liste – dan prije nego što je predsjednik Joe Biden stupio na dužnost u srijedu – uprkos upozorenjima Ujedinjenih nacija i grupa za pomoć da će gurnuti Jemen na veliku glad.

Oznaka zamrzava svu imovinu Hutija povezanih sa SAD-om, zabranjuje Amerikancima poslovanje s njima i predstavlja zločin pružanje podrške ili resursa pokretu.

Zvaničnici UN-a i grupe za pomoć rekli su da će imenovanje uplašiti komercijalnu trgovinu u Jemenu, koji se oslanja gotovo isključivo na uvoz, stvarajući prazninu koju humanitarna operacija ne može popuniti bez obzira na američka humanitarna izuzeća.

Ujedinjene nacije opisuju Jemen kao najveću svjetsku humanitarnu krizu s potrebom od 80% svog stanovništva.

„Već oko 50 000 ljudi u osnovi gladuje do smrti u, u osnovi, maloj gladi. Još 5 miliona je samo jedan korak iza njih ”, ​​rekao je šef pomoći UN-a Mark Lowcock Vijeću sigurnosti ranije ovog mjeseca.

Vojna koalicija predvođena Saudijskom Arabijom intervenirala je u Jemenu 2015. godine, podržavajući vladine snage koje su se borile protiv Hutija u ratu za koji se smatra da predstavlja proxy sukob između američkog saveznika Saudijske Arabije i Irana. Zvaničnici UN-a pokušavaju oživjeti mirovne pregovore kako bi okončali rat, jer patnju Jemena pogoršava i ekonomski kolaps i pandemija COVID-19.

Izvor