Uoči sastanka sa Bajdenom,Erdoğan upozorava da bi SAD mogle izgubiti pouzdanog partnera ako budu ograničavale Tursku- Uoči svog sastanka sa američkim predsjednikom Bajdenom,predsjednik Republike Turske Redžep Tajjip Erdoğan osvrnuo se na neke od tenzija u odnosima sa američkom administracijom i upozorio Vašington da bi mogao “izgubiti dragocjenog prijatelja” ukoliko bude ograničavao Tursku.

“Pitat ćemo na sastanku zašto odnosi između Turske i SAD-a prolaze kroz napet period,”izjavio je Erdoğan u intervjuu za TRT u utorak.

On je rekao da je Turska bila “jak i pouzdan partner” NATO-a i dodao da” svi oni koji ograničavaju Republiku Tursku na taj način izgubiti dragocjenog prijatelja.”

Planirano je da se turski i američki lideri sastanu u Briselu,na samitu NATO-a,14.juna.

Erdoğan je nabrojao nekoliko problema koji su zategnuli bilateralne odnose od 2016.godine,a najnoviji od svih je formalno priznanje Bijele Kuće genocida nad Armenima od strane Osmanskog carstva koji se desio prije više od jednog stoljeća.

“Koji je razlog za tenzije sa SAD-om? Takozvani genocid nad Armenima,”izjavio je Erdoğan.

“Zar nemate drugih problema da se bavite umjesto što zagovarate za Armeniju?”

U aprilu,Bajden je postao prvi američki predsjednik koji je uradio takav potez u vezi pitanja o genocidu,time naljutivši Ankaru.

Erdoğan se prisjetio kako je uspješno sarađivao sa bivšim američkim predsjednicima,bio to Demokrata ili Republikanac,uključujući Baraka Obamu i Donalda Trampa.

Turska priznaje da su mnogi Armeni koji su živjeli na teritoriji Osmanskog carstva bili ubijani u sukobima sa osmanskom vojskom u toku rata ali negira da su ta ubistva bila sistematski organizovana u obliku genocida.

Ove dvije NATO članice su u zavadi i zbog nekih drugih pitanja,jedan od njih je vjerski učenjak koji živi u SAD-u Fethullah Gulen,kojeg Ankara optužuje da je organizovao puč u julu 2016.godine s ciljem da svrgne Erdoğana.

Od tada Turska zahtijeva njegovo izručenje no Vašington to odbija.

Drugo pitanje je američka podrška kurdskim borcima YPG-a koje Ankara vidi kao teroriste koji djeluju u saradnji sa PKK-komunističkom partijom Kurdistana koja već decenijama traži autonomno područje za Kurde.

“Pružili smo svaki dokaz koji otkriva veze između PKK i YPG-a ali oni su odabrali da zažmure na ove stvari.”

“Ako ste naš saveznik,hoćete li onda biti uz nas ili uz ove teroriste?Nažalost oni su odabrali da budu uz teroriste.”istakao je Erdoğan.

Sljedeća stvar koja je trn u oku SAD-a jeste kupovina ruskog S-400 raketnog sistema,za koje SAD smatra da ne odgovara standardima naoružanja zapadnih država.

Vašington također smatra da je S-400 raketni sistem opasan za američke borbene avione Lockheed Martin F-35,koji bi se trebali zajednički proizvoditi u Turskoj.

No kada je Ankara kupila S-400 sistem od Rusije,Bijela Kuća je otkazala proizvodnju.

Prošle godine,Vašington je uveo sankcije Turskoj zbog ove kupovine raketnog sistema.

Ankara je osudila ovaj potez nazvavši ga “fatalnom greškom” koja će neizbježno narušiti odnose među državama i zaprijetila odmazdom.

Turska je naglasila da je i dalje odlučna da kupi sistem S-400 uprkos američkom protivljenju.

U razgovorima prošle sedmice,Erdoğan je rekao da namjerava popraviti veze sa Bajdenom i pozvao je Vašington da bude puno više konstruktivniji.

Dvojica lidera su zasad imali smo jedan telefonski razgovor.

Izvor: pisjournal

 

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime