Yasar Yakis

PISjournalBliski istok već više od 10 godina prolazi kroz težak period, ali možemo li očekivati ​​potpuno novo okruženje kada se prašina slegne?
Neki od problema u regionu stari su decenijama ili čak vijekovima, tako da se ne može očekivati ​​brza promjena.

Američka administracija za vrijeme Trumpa jednostrano se povukla iz multilateralnog nuklearnog sporazuma, poznatog kao Zajednički sveobuhvatni plan akcije, o kojem su pregovarali s Iranom. Pregovaralo se uz učešće šest drugih velikih sila: Kine, Francuske, Njemačke, Rusije, Velike Britanije i EU. SAD se sada fokusiraju na dvije alternative: jedna je prisiliti Iran da se vrati sporazumu, a druga je priznati da sporazum više nije održiv.

Washington također razmatra potpuno drugačiji scenario u kojem uopće ne postoji JCPOA. Pokušava uvjeriti druge zemlje JCPOA da ne dozvole Iranu nabavku nuklearnog oružja. Ali ovo je lakše reći nego učiniti. Zapravo, Donald Trump je odbacio sporazum i Iran je povukao svoju posvećenost suzbijanju količine fisijskog materijala u svom posjedu. Stoga je nesigurno računati na pritisak SAD-a na Iran.

Drugo trnovito pitanje na Bliskom istoku je izraelsko-palestinski sukob. Sadrži više sjemena razdora. Uz slijepu podršku SAD-a, Izrael djeluje nekažnjeno na okupiranim teritorijama. Rješenje o dvije države, koje se ponekad favorizira, a ponekad odbija, i dalje je najrazrađeniji paket, ali Izrael i dalje pronalazi izgovore da ga ne podržava.

Godine 2017. SAD su poremetile mirovni proces priznavanjem Jerusalema kao glavnog grada Izraela. Time se Washington odrekao i odluke koju je donio 1947. godine, kada je podržao deklaraciju Generalne skupštine UN-a o Jerusalemu kao “corpus separatum” (zasebno tijelo). Drugim riječima, američka ambasada u Izraelu premještena je na teritoriju koja nije bila izraelska.

Politika bivšeg izraelskog premijera Benjamina Netanyahua o izgradnji novih naselja na Zapadnoj obali dodatno je pogoršala situaciju. Velika većina Palestinaca i još veća većina Palestinaca u Gazi, nastavljaju tražiti svoja neotuđiva prava na palestinskom tlu, uključujući pravo na samoopredjeljenje. Nova naselja na Zapadnoj obali i dalje će biti glavobolja za izraelsku vladu. Imao sam priliku pratiti palestinsko pitanje u svojih 40 godina u diplomatiji. Izrael je svakim potezom uspijevao da prigrabi još palestinske teritorije, ali do sada nije napravio nikakve ustupke u korist palestinskog naroda. Ovo daje ideju o budućim izgledima palestinske stvari.

U toku su napori da se Sirija ponovo pozove u Arapsku ligu, iako neke arapske zemlje i dalje zadržavaju svoje stavove o povratku Sirije, vjerovatno po američkom nalogu.
Prije dva mjeseca, Egipat je omogućio sastanak Libijskog komiteta za ustavno praćenje pod predsjedavanjem specijalne savjetnice UN-a Stephanie Williams.

Sastanku su prisustvovali članovi Predstavničkog doma iz Tobruka i Visokog državnog vijeća. Ovaj proces može pomoći u otklanjanju zastoja koji blokira održavanje odgođenih izbora u zemlji.
S iznenadnom odlukom prethodne američke administracije da povuče američke snage sa istoka Eufrata u Siriji i fokusiranjem Rusije na rat u Ukrajini, Iran je počeo da se kreće na nekoliko kritičnih mjesta u zemlji. Ovo bi moglo povećati prisustvo Teherana u Siriji i dodatno učvrstiti njegovu poziciju u Libanonu.

Izjavljena namjera Turske da izvede novu vojnu operaciju u sjevernoj Siriji mogla bi potaknuti Sirijske odbrambene snage, čiju okosnicu čine kurdski borci Jedinica za zaštitu naroda, da se udruže sa sirijskom vladom. Rusija može biti sretna zbog takvog ishoda, ali SAD mogu pokušati da osujeti ovaj savez. To bi moglo snažno utjecati na razvoj događaja u Siriji.

Nova odbrambena arhitektura Bliskog istoka nakon arapskog proljeća će biti oblikovana ovim i mnoštvom drugih faktora.

Bliskog istoka Bliskog istoka Bliskog istoka Bliskog istoka

Izvor

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime