Da li su višegodišnje američke sankcije Iranu i nastojanja da se ova zemlja izolira utjecale na informiranost o širenju virusa corona ili na pružanje pomoći Iranu s ciljem kontrole ovoga virusa? U nastavku dajemo intervju National Educational Radio Network kanala o ovoj temi.

Michael Martin (gost): Ponovo govorimo o dominantnoj temi ovih dana, a to je virus corona, ali ovaj put ćemo se fokusirati na Iran, zemlju u kojoj je do sada od ovog virusa umrlo preko 1200 osoba,a zaraženo preko  38000 osoba. Ali dopremanje pomoći Iranu je otežano, a jedan od razloga su američke sankcije.

Ove sankcije su uvedene s ciljem da se Iran primora ponovo sjesti za pregovarački sto, i moguće je da će američka politika otežati proces ozdravljenja u Iranu. Jacky Nourtam iz NERN izvještava o ovome.

Jacky Nourtam: Visok broj oboljelih od virusa corona u čitavome Iranu je zabrinuo međunarodne zdravstvene eksperte. Američke sankcije su pred veliki pritisak stavile iransku ekonomiju i nanijele štetu iranskom zdravstvenom sistemu.

Elizabeth Rosenberg: Pritisak i ekonomske sankcije SAD-a prema Iranu, naročito se odražavaju na otežavanje u nabavljanju medicinske opreme.

Nourtam: Elizabeth Rosenberg je bivša visoka dužnosnica Ministarstva finansija, a sada radi u novim američkim centrima sigurnosti. Ona kaže kako su međunarodne banke i kompanije zabrinute da će ukoliko trguju sa Iranom dospjeti na crnu listu Trumpove administracije. Teorijski, artikli kao prehrambeni proizvodi i medicinska oprema ne podpadaju pod sankcije, ali prema riječima Arin Tabatabayi, iranske ekspertice, u praksi to nije tako.

Arin Tabatabayi: Usljed pitanja kao što je nedostupnost Irana prema bankama, kompanije nisu bile u mogućnosti da omoguće proces plaćanja, a to je u praksi značilo da Iranu nisu dostupne mnoge humanitarne robe.

Nourtam: Smanjenju krizu nisu ništa pomogle političke izjave Irana upućene SADžu. Mohammad Javad Zarif, iranski ministar vanjskih poslova, na svom je twitter profilu napisao da Iranu trebaju maske, oksigenske maske. U nastavku je Zarif govoreći o ‘ekonomskom terorizmu’Ameriku proglasio krivcem što su se iranski bolesnici našli u opasnosti.

Ali Bahnam bin Taleb Lou iz Organizacije za zaštitu demokracije tvrdi kako je i sama iranska vlada krivac za širenje virusa Corona u ovoj zemlji. On kaže kako je iranska vlada sakrila informacije od običnih ljudi.

Bahnam bin Taleb Lou: Kako se vlada drži prema ovoj krizi najbolji je primjer kada zamjenik ministra zdravstva tokom jednog intervjua kašlje i kiše pored jednog izvještača i vrlo vjerovatno je zarazio i toga novinara. Nekoliko članova državnog kabineta su imali sastanke sa osobama zaraženim coronom.

Nourtam: Mike Pompeo, američki državni sekretar, je kritikovao iranski odgovor i kazao kako iranska vlada prikriva stvarni broj oboljelih od virusa corona.

Mike Pompeo: Informacije o tome da Iran u svojim izvještajima skriva pojedinosti o širenju virusa corona izazvale su veliku zabrinutost Amerike. Sve vlade, uključujući i iransku, trebaju kazati istinu ljudima o virusu corona i trebaju surađivati s međunarodnim humanitarnim organizacijama.

Nourtam: Pompeo i predsjednik Trump su izjavili da ukoliko Iran bude zatražio pomoć oni će udovoljiti zahtjevu. Iran je odbio ovaj prijedlog. Američko ministarstvo finansija je saopćilo prošle sedmice da su ukinuli neke sankcije vezano za terorizam protiv Centralne banke Irana što međunarodnim kompanijama otvara mogućnost veće prodaje medicinske opreme Iranu.

Elizabeth Rosenberg je potvrdila da SAD mogu više poduzeti u tom smislu.

Rosenberg: Amerika može da poduzme i neke nove korake i tako otvori pravne puteve za slanje medicinske opreme i lijekova Iranu. Još uvijek ne svjedočimo ovome, ali ukoliko Amerika iskaže dovoljno motiva moguće je da se to i dogodi.

Nourtam: Trenutno se očekuje stizanje međunarodne pomoći Iranu, naravno ne iz SAD-a. Protekle sedmice je jedna grupa Svjetske zdravstvene organizacije u Iran dopremila medicinsku opremu, opremu za detektiranje virusa i reagencije za testiranje na corona virus za 100 hiljada osoba. Francuska, Njemačka i Britanija su objavile da su u Iran posredstvom Svjetske zdravstvene organizacije dopremile opremu u vrijednosti više od 5 miliona dolara. Rusija se, također, obavezala na snabdijevanje lijekovima iranskih apoteka dok traje epidemija virusa corona.