Admir Lisica sastanak 

Autor je magistar historije,istraživač u oblasti regionalnih političkih odnosa, međunarodnih politika i dijaspornih zajednica

PISjournalSaudijska Arabija u prethodnih nekoliko mjeseci ističe se različitim diplomatskim poduhvatima koji imaju za cilj njeno međunarodno pozicioniranje kao respektabile regionalne sile, koja se nameće i kao medijator u trenucima kada se svijet bori sa različitim globalnim izazovima.

Dugo očekivani dogovor sa Iranom, sigurno je jedan od značajnijih uspjeha Saudijske Arabije u kontekstu jačanja međumuslimanske globalne saradnje, ali i jačanje regionalne sigurnosti, koja je u posljednjoj deceniji izuzetno narušena. Tome su pogodovale različite sigurnosne i ekonomske krize, ali se sada čini kako Perzijski/Arapski zaljev, ulazi u jednu novu etapu međusobnih odnosa. Oman se ranije pokazao kao faktor koji nastoji posredovati u kontekstu smirivanja određenih tenzija u Zaljevu, a svakako je najupečatljivija kriza na relaciji Saudijska Arabija-Katar, od prije nekoliko godina.

Irak je također učinio određene korake u smjeru približavanja Irana i Saudijske Arabije, što svakako ide u prilog konstataciji da Zaljev konačno nakon dugo previranja ima priliku da se okrene međusobnoj saradnji i jačanju stabilnosti, a hoće li to tako i biti, pokazat će nam naredni period. Rješavanje određenih nesuglasica sa susjednima zemljama, ostavilo je Saudijskoj Arabiji mogućnost da se posveti još aktivnijoj vanjskoj politici.

Ona je u prethodnom periodu kao i Iran, produbila odnose sa Kinom, u konetekstu ekonomske saradnje, ali su u pogledu međunarodnih pozicioniranja sigurno značajnije aktivnosti koje je Saudijska Arabija realizirala u smjeru pokušaja iznalaženja mirovnog rješenja između Ukrajine i Rusije. Ranije, na izuzetno značajnom događaju, Samitu Arapske lige koji je održan u saudijskoj Džedi, među gostima se našao i Vlodimir Zelenski, predsjednik Ukrajine, čime je Sudijska Arabija pokazala poseban interes za pitanje Ukrajine.

Faktički to je bio uvod u aktivniji angažman saudijskih vlasti u pogledu Ukrajine i Rusije. Naime, upravo održani izuzetno značajni diplomatski događaja u Džedi, a na kojem se razgovaralo o trenutnim globalnim izazovima, s fokusom na ukrajinsko pitanje, potvrđuje da Saudijska Arabija sebe vidi kao jednog od potencijalnih medijatora tokom rata između Ukrajine i Rusije.

Na razgovorima u Džedi je prisustvovalo preko četrdeset zemalja širom svijeta, čime ovaj događaj dobija potpuni legitimitet. Ono što je važno napomenuti jeste da su razgovorima u Džedi nazočili predstavnici Indije i Brazila, zemalja koje imaju poprilično dobre odnose sa zvaničnom Rusijom i njenim predsjednikom Vladimirom Putinom. Tokom dosadašnjih ratnih događaja između Rusije i Ukrajine, ove dvije zemlje su nastojale da budu neutralne. Također, izuzetno značajno jeste i to da je u Džedi boravila i delegacija koja je predstavljala Kinu, za koju se smatra kako ima izuzetno prisne odnose sa Rusijom.

Ministar vanjskih poslova Kine Wan Yi, odmah je o prisustvu kineske delegacije u Džedi, obavijestio svog ruskog kolegu Sergeja Lavrova. Tokom telefonskog razgovora, kineski ministar vanjskih poslova istakao je da Kina drži svoju neutralnu stranu u kontekstu dešavanja Ukrajine i Rusije. Na sastanku u Džedi prisustvovala je ukrajinska delegacija, koju je predvodio šef kabineta ukrajinskog predsjednika Andriji Jermak. Iako ruska strana nije prisustvovala sastanku, zvanična Moskva istakla je kako prati događaje u Džedi, što ukazuje da Rusija shvata značaj razgovora u Džedi, koji su imali za cilj da pokušaju doći bliže rješenju koje bi okončalo rat između Rusije i Ukrajine.

U Džedi se nije desio veliki pomak, što nije bilo ni očekivano, ali ono što moramo imati u vidu jeste da su prisutni na sastanku u Džedi, označili ovaj događaj kao izuzetno pozitivan, što u prijevodu znači da je Saudijska Arabija uspjela ostvariti jedan od ciljeva, a to je da se sada može smatrati jednim od potencijalnih medijatora u pogledu rješavanja ukrajinske krize. Sastanak u Džedi diplomatski je uspjeh za Saudijsku Arabiju, koja izgleda kreće u provođenje proaktivne vanjske polike. sastanak sastanak sastanak 

Uzmemo li u obzir i to da je Sudijska Arabija potpisala ugovor sa turskim odbranbenim kompanijama Baykar, Aselsan i Roketsan, s ciljem nabavljanja najsofisticiranijih Bayrak dronova, a koji se procjenjuje kao najunosniji izvozni ugovor ovog tipa za Republiku Tursku, možemo zaključiti kako Saudijska Arabija ne gubi vrijeme, te želi da u narednom periodu u svim sferama pokuša biti konkurentna potencijalnim rivalima.

Ekskluzivno PISjournal

Prethodni članakIndijski fokus prema Africi
Naredni članakFrancuska gubi uticaj u Africi

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime