PISjournal Krvavi rat pod vodstvom Saudijske Arabije protiv već osiromašene jemenske nacije stariji je za još jednu godinu. Proteklih mjeseci, kako se glas u zapadnim zemljama dizao protiv podrške zapadnih vlada koaliciji predvođenoj Rijadom, rastao je optimizam u pogledu prisiljavanja arapskog kraljevstva da okonča šestogodišnji rat. Međutim, kao rezultat zapadne fleksibilnosti pokazane Rijadu, posebno one koju je pokazala nova administracija Bijele kuće, sada je svima jasno da su sve kritike zapadnih prijestolnica bile medijske geste za obmanjivanje javnog mnijenja i da je iza scene u toku podrška zračnim i kopnenim kampanjama protiv Jemena.

Iako Saudijska Arabija i Emirati nisu uspjeli ostvariti svoje ciljeve u ratu protiv jemenske vojske i narodnih odbora, te kako nemaju šta reći na terenu pred hrabrošću i požrtvovanošću vojnih snaga Sane, oni su pribjegli nehumanim bombardovanjima gradova i civilne infrastrukture kako bi Ansarullah, ključna snaga Sane, pao na koljena. Ovo se događa posljednjih godina zbog rata i uzastopnih suša, ekonomska i zdravstvena infrastruktura Jemena potpuno je urušena i u zemlji je zavladala glad do te mjere da bi sada veliki dio potreba ljudi, poput lijekova i hrane, trebali stići do Jemena putem stranih pomoći.

Djeca Jemena

U međuvremenu, šestogodišnje iskustvo pokazuje da su sve saudijske tvrdnje o poštivanju međunarodnih zakona i humanitarnih principa u ratu, kao i spremnost da se kampanja okonča, bile samo predstava da bi se kupilo vrijeme i zavarala međunarodna zajednica kako bi se ublažio rastući pritisak na nastavak rata. Za Rijad, ublaženi pritisci i strana podrška ratu su od izuzetne važnosti.

U osnovi, Saudijska Arabija je bila jako ranjiva tokom rata, uprkos ogromnim kupovinama oružja, i nije bila u mogućnosti da samostalno nastavi rat. Bez političke, vojne i obavještajne podrške zapadnih zemalja, Saudijci bi puno ranije podigli bijelu zastavu i povukli se sa svojih pozicija i ciljeva u sukobu s gvozdenim otporom jemenskog naroda.

Ipak, iako organizacije za zaštitu prava izdaju izvještaje i upozoravaju na saudijska zlodjela i zloupotrebe i pozivaju na pritiske na kraljevstvo da ukine sveobuhvatnu blokadu, Vijeće za ljudska prava je iznenadnim potezom izglasalo okončanje misije svojih inspektora u Jemenu što  predstavlja veliki udarac u antiratnim i pro-diplomatskim nastojanjima da se okonča teška situacija ljudi i njihovi kritični životni uslovi.

Kraj inspekcijske misije UN-a zbog neuspjeha u antiratnim naporima

Vijeće UN-a za ljudska prava u četvrtak je odbacilo nacrt rezolucije koju je podnijela grupa evropskih zemalja predvođena Holandijom, a u kojoj se traži produženje mandata grupe uglednih međunarodnih i regionalnih stručnjaka koji prate kršenja ljudskih prava u Jemenu.

Svakako, odluka Vijeća, osim što će biti mrlja u dosadašnjoj evidenciji odbrane ljudskih prava i narušiti njegov kredibilitet u javnom mnijenju, potaknut će Saudijce na nastavak rata i masakr civila te, naravno, pogoršati ionako komplicirane ratne uslove. Zemlje agresije čije su ruke umrljane krvlju hiljada Jemenaca pozdravile su presudu i proslavile je kao zeleno svjetlo za nastavak svojih zločina bez straha da će njihovi zločini biti procesuirani.

Stradanja i uništavanje infrastrukture

Arapski blok intenzivno je lobirao da se misija prekine obećavajući ekonomske koristi malim zemljama koje su imale pravo glasa. Na iznenađenje svih, neke zemlje koje su poznate po  kršenju ljudskih prava i zločinima imale su pravo glasa u Vijeću.

S obzirom na očigledan utjecaj arapskih lobija i njihovih zločinačkih izraelskih pokrovitelja na odluke UN-a, međunarodne organizacije poput Organizacije islamske saradnje, grupe za prava, te nezavisni mediji trebale bi ozbiljno raditi na otkrivanju zločina u Jemenu od strane agresijske koalicije kako bi vršile pritisak za obustavu rata i spriječile pogoršanje uslova u budućnosti.

vijeće

Ekskluzivno PISjournal

Prethodni članakNovi tribunal u Haagu istraživat će ubistva novinara
Naredni članakZašto Sjedinjene Države ne bi trebale podržavati Azerbejdžan protiv Irana

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime