Jil Disisi

 

Zemlje i razne svjetske kompanije nalaze se u stanju uvlačenja u rat između SAD-a i Kine kada se radi o tehnološkoj budućnosti i primorane su da u ovom sukobu koji stvara procjep u međunarodnom lancu i nanosi štetu biznisima odaberu jednu od ove dvije velesile.

Najnovija kompanija koja je pogođena ovim ratom je aplikacija Tik Tok. Ova aplikacija je veoma popularna naročito među mladima i koriste je na stotine miliona osoba u Indiji i SAD-u. Tik Tok pripada jednoj kineskoj kompaniji, ali je njezin direktor Amerikanac. Prva velika šteta je Tik Toku nanesena proteklog mjeseca kada je ova aplikacija blokirana u Indiji. Ova mjera je uslijedila nakon krvavog pograničnog sukoba između Kine i Indije. Malo potom Amerika je objavila da će razmotriti opciju blokade Tik Toka jer prema mišljenju zemlje Tik Tok predstavlja moguću prijetnju po nacionalnu sigurnost. Kompanija u čijem je Tik Tok vlasništvu je saopćila da će usljed zabrinutosti zbog novog zakona o nacionalnoj sigurnosti koji Kina primjenjuje protiv Hong Konga se povući iz ivoga grada.

Jedan od eksperata kaže: “Veoma je teško da postupno postanete jedna zaista međunarodna tehnološka platforma.” Ova promjena koja se dogodila Tik Toku seže do rata između dvije velike sile SAD-a i Kine. Ove dvije zemlje vode utrku u sferi vještačke inteligencije, brzih 5G internetskih mrežā i drugih naprednih tehnologija. Premda ove zemlje tradicionalno održavaju ekonomske relacije što stvara preduvjete za njihovu saradnju, ali su posljednje tenzije među njima oko pitanja nacionalne sigurnosti dovele do toga da dvije vlade kao i kompanije ovih zemalja preispitaju ekonomsko sudioništvo, a veoma je važna činjenica i to da se ovo sučeljavanje odražava i na relacije koje ove dvije zemlje imaju sa ostalim međunarodnim silama. Primjer toga je da Velika Britanija preispituje svoju odluku o davanju dozvole kompaniji Huawei za saradnju sa Londonom oko uspostave 5G internetske mreže. Ova revizija je počela od kada su SAD na čijem se udaru Huawei našao bezbroj puta uvele sankcije ovoj multinacionalnoj kompaniji. Ove sankcije mogu uskratiti drugim kompanijama osiguranje neophodnih elemenata za uspostavu 5G mreže.

Jedan od eksperata u međunarodnoj trgovini kaže: “Moj je osjećaj takav da će se kompanije koje djeluju u sferi tehnologije postepeno suočiti sa ovom realnošću da će život u budućnosti imati globalnu formu mnogo manje nego sada i nego što je to bilo prije”. SAD i Kina su tokom posljednjih nekoliko decenija imale različita stajališta u pogledu načina uprimjene tehnologije. I dok su 80-ih godina prošlog stoljeća kompanije Microsoft i IBM se skoncentrisale na inovaciju, Kina se bavila uspostavom Great Firewall, tj. velikog mehanizma cenzure koji je cenzurisao internetske sadržaje drugih zemalja za kineske korisnike. Od tada je Kina zatvorila internet i stavila ga pod svoju kontrolu što je bila želja i drugih despotskih vlastī. Primjera radi, Rusija je uz kinesku tehnološku potporu na putu promjene svoje internetske strukture i njezine što veće kontrole.

Posljednjih su godina kineske investicije porasle velikom brzinom u sferi tehnologije, a ove promjene se temelje na programu “Made in China 2025”. Ovo je veliki program sa veoma velikim ulaganjima s ciljem prekida kineske ovisnosti o stranoj tehnologiji. Ulaganja su vezana za bežične relacije, robotiku i integrirane krugove. SAD su reagirajući na ovaj program nastojale blokirati njegov napredak. Trumpova je administracija optužila Kinu za tehnološku krađu od Amerike i ovo je gotovo pa glavna tema u razornom trgovinskom ratu između dvije zemlje koji je od 2018. godine ostavio velikog traga na njihove odnose. Kineski su dužnosnici nebrojeno puta odbacili ovakve optužbe tvrdeći da sva tehnologija koja se nalazi na raspolaganju Kini predstavlja dio ugovora kojeg su potpisale obje strane.

SAD su primjenile sankcije protiv velikih kineskih tehnoloških kompanija kao i nastojale da ograniče pristup Kini na američko tržište kapitala. Istovremeno sa jačanjem rata SAD-a protiv Kine sve se više čini da iščezava međunarodna saradnja u sferi tehnologije. Direktor euroazijske grupacije kaže: “Peking je došao do zaključka da je neizbježno prekinuti ovisnost o zapadnoj tehnologiji. Kina će uložiti dodatne napore u promjeni forme trgovinske i tehnološke strukture i međunarodne finansijske strukture, a ove promjene imaju za cilj usklađivanje ovih struktura sa interesima Pekinga u sadašnjem višedijelnom svijetu”.

Istovremeno sa pogoršanjem odnosa između SAD-a i Kine veliki broj analitičara upozorava kako će se ova pozicija odraziti na sve velike svjetske sile i velike tehnološke kompanije. Analitičari euroazijske grupacije vjeruju kako “virtualni berlinski zid” primorava svjetsku ekonomiju da se kreće u pravcu jedne o dove dvije sile. Tradicionalni američki saveznici kao što su Tajvan i Južna Korea će se vrlo vjerovatno okrenuti Kini. I SAD i Kina su pokazale da žele iskoristiti međunarodnu trgovinu kao oružje.

Profesor prava na Unuverzitetu u Yaleu kaže: “Međunarodne tenzije mogu dovesti do toga da države a ne međunarodni sudionici kompanije koje djeluju u sferi tehnologije okarakteriziraju kao nacionalne. Radi se o jednoj velikoj promjeni u odnosu na jednu deceniju prije.” Huawei je najočitiji primjer ove promjene. Više od godinu dana Washington vrši pritisak na svoje saveznike da ovu kompaniju koja proizvodi opremu za 5G mrežu uklone iz njihove 5G mreže. Ovi će napori vrlo vjerovatno uroditi plodom u Europi. Britanski su dužnosnici objavili kako će američke sankcije protiv kompanije Huawei nanijeti udarac prisustvu ove kompanije u Velikoj Britaniji. Kako javlja Reuters najveći italijanski operater izbrisao je Huawei s liste kompanija prezentera opreme mreže G5.

Profesor na Univerzitetu Maryland kaže: „Tehnološki napredak na drugim tačkama svijeta govori o velikom broju procesa osim sadašnje utrke između kine i Amerike. Primjera radi, Indija je na putu tehnološkog napredovanja. Kada je ova zemlja blokirala aplikaciju Tik Tok kao i druge kineske aplikacije koje su imale veliki broj pratilaca nagrnuli su konstruktori indijskih aplikacija kako bi se popunilo upražnjeno mjesto. Za tehnološke kompanije koje djeluju na međunarodnom nivou izbor nije nimalo jednostavan. Ove kompanije ili se trebaju sustegnuti od prisustva u nekim dijelovima svijeta ili su primorane odustati od svojih glavnih operacija do toga da kompanije posjeduju dva ili tri identiteta. Čini se da Tik Tok odabire ovu opciju. Premda je ova aplikacija u vkasništvu kineske kompanije „Byte Dance“, ali ipak nastoji da se udalji od matične kompanije. Prije nekoliko mjeseci Tik Tok je za izvršnog direktora izabrao bivšeg direktora Disney kompanije. Ova kompanija je također nekoliko puta saopćila da se njeni platni centri u potpunosti nalaze izvan Kine. Moguće je da će Tik Tok nastojati da se što više distancira od matične kompanije.

 

CNN

Prethodni članakAja Sofija – simbol koji ima snagu povezivanja
Naredni članakČetiri američke strategije suprotstavljanja Kini

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime