Više od 130 grupa poziva Kanadu da zaustavi ciljanje islamskih dobrotvornih društava bazirano na predrasudama- Više od 130 kanadskih civilnih društava, dobrotvornih organizacija i muslimanskih institucija zatražilo je istragu o onome što oni opisuju kao „islamofobične“ porezne revizije koje su nepošteno usmjerene na muslimanske dobrotvorne organizacije.

“Ciljanje muslimanskih dobrotvornih organizacija na osnovu sumnji za financiranje terorizma zbog njihove religije je islamofobno,”rekli su u pismu upućenom vladi Otave.

U pismu se vlada poziva da objavi pregled procesa kanadske Agencije za prihode (CRA) u reviziji dobrotvornih organizacija u zemlji kako bi osigurala nedostatak pristranosti ili rasnih predrasuda.

Razbijanje ove predrasude prvi je korak u borbi protiv mržnje ”, dodaje se u pismu koje su također potpisale grupe poput Nacionalnog vijeća kanadskih muslimana, Edmontonskog islamskog centra i Londonske džamije, koje su posljednjih mjeseci teško pogodili antimuslimanski napadi na njihove zajednice.

“Profiliranje i ciljanje muslimanske zajednice samo je po sebi duboko štetno i krši osnovna prava”, navodi se u pismu u kojem se traži “trenutni moratorij” na sve revizije usmjerene na muslimanske dobrotvorne organizacije sve dok se pregled ne završi.

Ne samo da su muslimanske organizacije ciljane od strane vlade upitnim i neutemeljenim optužbama za promociju radikalizma ,već proces revizije i mogućeg ukidanja stvara jeziv efekat koji može osakatiti zajednicu muslimanskih dobrotvornih društava,dodano je.

Pismo također poziva vladu u Otawi da stopira “sistemski rasizam” u potezima vlade  u ime “nacionalne sigurnosti” dodajući da je reakcija na ovo “ključna i hitna”.

Imperativ je da se obrati pažnja i stopira sistemski rasizam,ksenofobija i islamofobija u kanadskom sistemu “nacionalne sigurnosti.”

U međuvremenu,još jedan nedavno objavljen izvještaj Grupe za nadgledanje međunarodnih civilnih sloboda također je potvrdio da je kanadska Agencija za prihode radila zajedno sa sigurnosnim agencijama kako bi izvršila reviziju koja nepošteno cilja muslimanska dobrotvorna društva sa malom odgovornosti.

Studija koja je ispitivala ponašanje kanadske Agencije za prihode u periodu od 2008 do 2015.godine istaknula je da je 75%organizacija kojima je dobrotvorni status ukinut nakon revizije muslimanske dobrotvorne organizacije.

Također je primijećeno da je od tada dobrotvorni status još najmanje 4 organizacije ukinut.

Naprimjer,Agencija za prihode je ukinula dobrotvorni status Islamskog centra Otawa u maju 2020.godine,tvrdeći da su govornici u džamijama provodili “aktivnosti koji promiču mržnju i netrpeljivost.”

Izvještaj je dalje naglasio da unatoč ukidanjima statusa,nijedna muslimanska dobrotvorna organizacija ili pojedinci nisu optuženi za zločin finansiranja terorizma.

Kada organizacije izgube svoj dobrotvorni status,novčana sredstva nisu više oslobođena od poreza i to uzrokuje značajan pad u prilozima.

Ovo se događa usred sve češćih slučajeva napada širom Kanade na muslimanske građane i islamske vjerske objekte za koje vlasti tvrde da su “motivirani mržnjom.”

U najnovijem “činu potaknutog mržnjom”protiv kanadskih muslimana,2 mlade sestre blizanke pod hidžabom napadnute su početkom ove sedmice kada je bijelac,držeći nož,uzvikivao rasne psovke u blizini zapadnog grada Edmontona.

Prema izvještajima lokalnih novina,jednu sestru je zgrabio za hidžab i bacio na zemlju i onesvijestio.

Druga sestra je također bačena na zemlju i stavio joj je nož pod grlo i uzvikivao rasne uvrede prije nego što je pobjegao.

Drugi smrtonosni napad na kanadske muslimane desio se prije gotovo 2 sedmice kada je bijelac u gradu Londonu zabio svoj kamion u petočlanu muslimansku porodicu,ubivši četvero a jedno je teško povrijeđeno.

“Ovo je bio čin masovnog ubistva usmjerenog na muslimane,”izjavio je gradonačelnik Londona Ed Holder.

“Ukorijenjeno u neizrecivoj mržnji.

Veličina takve mržnje može postaviti jedno pitanje-ko smo bili kao grad?” dodao je Holder.

pisjournal

Svaki treći Kanađanin svoju zemlju doživljava kao rasističku, ali stavovi se veoma razlikuju prema spolu, starosti i političkoj stranci