Sui-Lee WeeDonald G. McNeil Jr. and 

Svjetska zdravstvena organizacija u četvrtak je proglasila globalno vanrdna stanje jer se epidemija koronavirusa proširila izvan Kine, gdje se pojavila prošlog mjeseca.

Taj potez preokrenuo je odluku organizacije pre samo nedelju dana da odustane od takve izjave . Od tada u Kini ima tisuće novih slučajeva i jasni su dokazi o prijenosu s čovjeka na čovjeka i u nekoliko drugih zemalja , uključujući Sjedinjene Države.

Krizni štab Svjetske zdravstvene organizacije je garantirao preispitivanje situacije, saopćili su zvaničnici.

Izjava ne znači „ izglasavanje nepoverenja Kini“, rekao je Tedros Adhanom Ghebreyesus, generalni direktor WHO. “Suprotno tome, SZO i dalje veruje u sposobnost Kine za kontrolu epidemije.”

Izjava stiže sada, rekao je, zbog strahova da bi koronavirus mogao stići do zemalja sa slabim zdravstvenim sistemima, gdje bi mogao napredovati, potencijalno zaraziti milione ljudi i ubiti hiljade.

Nakon izjave , State Department u četvrtak navečer upozorio je putnike da u potpunosti izbjegavaju Kinu .

Glasnogovornica kineskog Ministarstva vanjskih poslova, Hua Chunying, rekla je da je ova zemlja “potpuno sigurna i sposobna pobijediti u borbi protiv ove epidemije.”

U izjavi na web stranici ministarstva, ona je dodala da je Kina voljna nastaviti rad sa WHO i drugim zemljama na očuvanju javnog zdravlja.

Izjava WHO-a, koja se službeno naziva „vanrednim problemom javnog zdravlja od međunarodnog značaja“ – nema snagu zakona.
Agencijom upravlja godišnji saziv ministara zdravlja svih zemalja UN-a, a njena uloga je samo pružanje savjeta. Tada vlade donose vlastite odluke o tome kako se zaštite.

Vanredna stanja su „samo smjernice“, rekao je dr. David L. Heymann, bivši pomoćnik generalnog direktora WHO-a koji sada analizira rad odbora za vanredne situacije agencije. Vlade, pa čak i privatne kompanije, „mogu ili ne moraju to slijediti“.

Bez obzira na to, deklaracije za hitne slučajeve signaliziraju da vrhunsko svjetsko zdravstveno savjetodavno tijelo misli da je situacija teška. Mnogi su naučni stručnjaci pozdravili ovu odluku.

Hitna pomoć u javnom zdravstvu „omogućava im da se dodatno ulože u ulogu globalnog liderstva za vlade i privatni sektor“, rekao je dr Thomas R. Frieden, bivši direktor centara za kontrolu i prevenciju bolesti i veteran nekoliko globalnih zdravstvenih sistema hitne slučajeve.

Prvi bi cilj, rekao je, trebao biti razumjeti više o tome kako se virus širi – bilo to uglavnom u bolnicama i klinikama, koja dob i spol ili zanimanja su najviše pogođeni, koliko bolesni postaju i koji su faktori rizika opasni.

Ali Amir Attaran, profesor prava i epidemiologije na Univerzitetu u Ottawi i čest kritičar WHO-a, deklaraciju je nazvao “neoprostivo kasno”. dodano.

„WHO je paralizovan iz istih političkih razloga koji su upropastili naučnu presudu u SARS-u, Eboli i Zika-u“, rekao je. „Granice su zatvorene, zrakoplovi su prizemljeni i brodovi usidreni dok SZO otužno pristaje na to da li ili ne treba da se proglasi vanredno stanje“.

 

Izvor