Administracija predsjednika Joea Bidena povlači sve američke trupe iz Afganistana i formalno prelazi na savjetodavnu ulogu u Iraku, ali američka vojna operacija u Siriji nije zabilježila nikakve promjene – a američki zvaničnici očekuju da stotine vojnika ostanu u zemlji u doglednoj budućnosti, izvijestio je POLITICO.

Ne obazirući se na ranije tvrdnje da će okončati američke “zauvijek ratove” na Bliskom istoku, Washington, kažu zvaničnici, ne planira povlačenje američkih snaga iz Sirije, čija je vlada prisustvo američke vojske i operacije na njenom tlu proglasila ilegalnima.Mediji su citirali visokog zvaničnika Bajdenove administracije rekavši da će približno 900 američkih vojnika ostati u Siriji kako bi nastavilo podržavati i savjetovati takozvane Sirijske demokratske snage (SDF) u borbi protiv terorističke skupine DAESH (ISIS ili ISIL).

“Trenutno ne predviđam nikakve promjene u misiji u Siriji”, rekao je američki zvaničnik za POLITICO pod uvjetom da ostane anoniman.”U Siriji podržavamo Sirijske demokratske snage u njihovoj borbi protiv ISIS-a”, ustvrdio je visoki zvaničnik administracije, dodajući: “To je bilo prilično uspješno i to je nešto što ćemo nastaviti.” 

Primjedbe su uslijedile mjesec dana nakon što su SAD najavile da će nastaviti s raspoređivanjem trupa na energetski bogatoj sjeveroistočnoj Siriji i podržati militante SDF-a protiv vlade Damaska, koja je od početka sirijske krize 2011. godine bila u velikoj borbi protiv terorista .”Ne postoji čisti, sigurni, kontroverzni način odlaska, a Biden je, čini se, jasno stavio do znanja da ne želi rješavati nepotrebne krize u Siriji kada ima veće stvari na tanjiru”, primijetio je Aron Lund, kolega iz Century Foundation. Izvještaj o raspoređivanju američkih trupa u Siriji dolazi usred kontinuirane kontroverze oko američkog vojnog prisustva u Iraku. 

Biden i irački premijer Mustafa Al-Kadhimi najavili su u ponedjeljak da će američka misija u Iraku prijeći iz borbene u “savjetodavnu” ulogu do kraja godine. „Delegacije su odlučile, nakon nedavnih tehničkih razgovora, da će se sigurnosni odnos u potpunosti prebaciti na ulogu obuke, savjetovanja, pomaganja i razmjene obavještajnih podataka i da u Iraku neće biti američkih snaga s borbenom ulogom do 31. decembra 2021. godine. , ”Objavile su dvije zemlje u zajedničkoj izjavi u ponedjeljak. 

Kasnije je zamjenica glasnogovornika američkog State Departmenta Jalina Porter potvrdila prethodne izvještaje da se nije očekivalo da se prisustvo američke vojske u Iraku unatoč Bagdadovom inzistiranju na povlačenju svih američkih trupa. “Ključna stvar ovdje je da smo se složili s Iračanima da će američke snage, vojne snage, ostati u Iraku kako bi se usredotočile na obuku, omogućavanje i savjetovanje naših iračkih partnera”, rekao je Porter na brifingu za novinare u utorak. 

Lund je dodao da je Sirija jedan od razloga zašto se napuštanje Iraka i okončanje prisutnosti tamo smatra problematičnim.Iako je deklarirana misija američke vojske u Iraku pomagala lokalnim snagama u borbi protiv terorista ISIL-a, u stvarnosti, prema riječima zvaničnika odbrane, “nijedna američka vojska više od godinu dana nije pratila lokalne snage u borbenim ophodnjama ni u Iraku ni u Siriji.” 

S druge strane, SAD su u više navrata gađale pozicije iračkih Narodnih mobilizacijskih jedinica (PMU), koja je najveća koalicija iračkih grupa otpora koja je imala ključnu ulogu u pobjedi Iraka protiv ISIL-a 2017. godine. Iračke grupe otpora, sa svoje strane, pojačale su napore da proteraju SAD iz njihove zemlje zbog njihovih destabilizirajućih aktivnosti. 

Još u januaru 2020. godine SAD su izvele napad dronom kojim je izvršen atentat na vodećeg iranskog antiterorističkog zapovjednika general-pukovnika Qassema Soleimanija zajedno sa zamjenikom zapovjednika PMU-a Abu Mahdijem Al-Muhandisom. Atentat je naveo irački parlament da zatraži protjerivanje svih američkih snaga koje podržavaju strane države iz te zemlje.

Izvor

 

Prethodni članakSukob oko Nagorno-Karabaha; Zašto su tenzije ponovno pojačane?
Naredni članakAtlantski savez: Strategija SAD i EU za Balkan brana uticaju Kine i Rusije

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime