Yayaira del Carmen Soler Mendoza
Novinar, pisac

Yayaira del Carmen Soler Mendoza; Međunarodne posljedice atentata na Kasema Soleimanija -Kasem Soleimani bio je važna vojna i politička ličnost, ne samo u svojoj zemlji već i na Bliskom Istoku.
Želim podsjetiti na tri globalne posljedice smrti generala Soleimanija

1.-) Povećanje cijene nafte i zlata
Zlato – se smatra jednim od najtraženijih dobara u doba turbulencija
Međunarodni stručnjaci kažu kako ne isključuju daljnje poskupljenje nafte i zlata ako se napetosti nastave na Bliskom istoku. Ali, također ističu da su se tržišta u prethodnim situacijama geopolitičke napetosti brzo oporavila.
2.-) Napadi i odmazde u regiji – Opseg terorističkih skupina
Smrt generala Soleimanija predstavlja drastičnu eskalaciju sukoba na niskoj razini koji već godinama traje između Sjedinjenih Država i Irana. Također se smatra činom međunarodnog terorizma.
Međutim, Sjedinjene Države i uz podršku svojih saveznika kao što su Izrael, Maroko, Saudijska Arabija ili Arapski Emirati, održavaju opasnu strategiju širenja i finansiranja moćnih terorističkih grupa poput DAEŠ-a, Islamske države, Al-Kaide, Boko Harama … da napadne zemlje koje su pomogle Iranu u međunarodnoj humanitarnoj saradnji, nakon njegovih velikih napora da uspostavi mir u regionu. Slično tome, slučaj Venecuele – kao glavnog saveznika Irana u Latinskoj Americi –
Sjedinjene Američke Države svojim napadom i žestokom blokadom na ovu karipsku državu takođe stvaraju haos i nasilje sa oružanim grupama dovedenim iz Kolumbije, čija je svrha ubiti predsjednika Nikolasa Madura, i preuzeti kontrolu nad venecuelanskim neizmjernim rudnim mineralnim bogatstvom.

3.-) Prijetnja Trećim svjetskim ratom: Rat između Irana i SAD-a.
Smrt generala Soleimanija pojačat će vrlo napetu i nestabilnu situaciju u regiji koja je već obilježena ratovima i političkim napetostima. Namjere Trumpove administracije uvijek su bile pokvarene, opkoliti i napadati države koje su “njegov kamen spoticanja”, poduzimati intervencionističke i nasilne planove u Iranu.

Međutim, poznavajući vrlo dobro savezništvo Kina-Rusija-Iran, sa moći koju predstavljaju ove tri azijske zemlje-vidimo da su Sjedinjene Države u vlastitoj napetosti, jer vrlo dobro znaju da bi taj trojni savez stvorio treći svjetski rat što nije zgodno, u ovom trenutku. Uprkos tome, svijet mora biti na oprezu i sada sa dolaskom Joea Bajdena na mjesto predsjednika, čeka se njegov stav o odnosima između Sjedinjenih Država i Kine, Rusije i, naravno, Irana.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime