Mahdi Motaharniya

Zakulisno izvlačenje opreme i američkih vojnika s Bliskog Istoka /scenario Demokrata za ubrizgavanje nesigurnosti u region- Obratimo pažnju na obećanja koja je Joe Biden dao građanima tokom predsjedničke kampanje 2020. godine  koja trebaju biti sprovedena u praksi a  jedno od njih je smanjenje vojno-sigurnosnih troškova Sjedinjenih Država.

Pri tome političko-sigurnosna struktura Sjedinjenih Država Kinu i Rusiju smatra dvjema glavnim prijetnjama i izazovima i stoga će mnoge strategije pretrpjeti promjene,i to je razlog što su nedavno saopćili da će povući veliki dio opreme i snaga iz regiona.

Sjedinjene Države poduzele su tri glavna koraka na Bliskom Istoku.

Prvo, ubrizgavanje nesigurnosti na Bliski Istok poticanjem i jačanjem struja poput ISIS-a i al_Qaede u regiji kako bi osigurali svoje prisustvo u regionu.

Drugo, Amerikanci su na dnevni red stavili strategiju „ravnoteža slabosti“ kako bi mogli pokrenuti proxy ratove između Rijada i Teherana u koji bi na koncu uvukli i ostale zemlje regiona.

Treći korak je sigurnosno-političko upravljanje svim spomenutim slučajevima na način da se ne žele odreći Perzijskoga zaljeva. Pri tome nastoje svoje vojne trupe uvesti na istok i jugoistok Azije kako bi na koncu ova američka kretnja pokrenula uspostavu novog svjetskog poretka.

Obratite pažnju da Sjedinjene Države ni u kojem slučaju neće napustiti „arapski Bliski Istok“, i na temelju sigurnosnih sporazuma koje imaju sa regionalnim zemljama, napose sa rubnim zemljama Perzijskog zaljeva, sačuvat će sve svoje baze.

Amerikanci nastoje angažirati lokalne snage u autohtonim sukobima kako bi Bliski Istok mogli staviti na sklisku padinu i na kraju utrti put za manevar u drugim područjima. Mnoge zemlje i sada insistiraju na značenju toga da li će Sjedinjene Države napustiti regiju ili ne.

Raspravljaju o tome što je dovelo do oprečnih mišljenja i relativnih sporova. Stoga vjerujem da se Sjedinjene Države spremaju za povratak u bliskoistočni region,a ne za njegovo napuštanje.

U svemu ovome mnogi su uvjereni da će Amerikanci svoju opremu, naoružanje i trupe prebaciti u pravcu Tihog okeana, Indije i država ovog geografskog podneblja, ali je ovo čisto jedno nagađanje.

Nema sumnje da Amerikanci pokušavaju izazvati nemire u Afganistanu -napuštanjem Afganistana kako bi se tamo opet vratili. S druge strane, pokušavaju učiniti istok i jug Afganistana potpuno nesigurnim kako bi kroz ovaj scenarij mogli izazvati nesigurnost na nekim granicama Kine.

Mnogi smatraju da su trenutačni ratovi u principu sajber ratovi ili utemeljeni na znanju i da stoga Amerikanci nemaju potrebu za stacioniranjem snaga u regionu. Ovakva analiza je pogrešna, i praktično ne radi se o tome da Sjedinjene Države u potpunosti napuste region nego one žele uspostaviti ozračje u kojem bi se u prvoj fazi proizvela kriza, a u drugoj da upravo regionalne zemlje iskažu želju za povratkom Amerike.

U prošlosti kada bi neki američki brod napustio Perzijski zaljev iranski vojni zapovjednici bi upozorili Ameriku da je bolje da svoja plovila ne dovodi u ovo područje, ali smo svjedočili da nedugo potom da je američka flota uplovila na rub Perzijskog zaljeva.

Upravo stoga Amerikanci nastoje odaslati poruku da im je jako važna sigurnost u regionu i da nastoje sprovesti scenario legaliziranja njihovog  što većeg prisustva. Podaci pokazuju da se ne može ustvrditi kako Sjedinjene Države u potpunosti napuštaju region već oni razmatraju druge strategije za kojima će za vrlo kratko vrijeme posegnuti.

Ovo se dešava u trenutku kada je Joe Biden suočen sa brojnim problemima u samim Sjedinjenim Državama, od kojih je jedan neslaganje Republikanaca sa Berjamom i ostalim regionalnim pitanjima. Stoga se sve ove komponente uklapaju kada Amerikanci opravdaju svoje prisustvo.

Ali općenito povlačenje SAD-a nije identično sa njihovom strateškom i makro logikom. Iz tog razloga Amerikanci imaju scenario za region prema kojem bi u početku proizveli jednu novu krizu a zatim bi se povratili, naravno na ponovljene pozive u “pomoć”.

Izvor:Pisjournal