Meenakshi Gupta indijski 

Autorica je akademik,aktivista i pisac koja živi u Nju Delhiju.

PISjournalVijest koju su proširili svjetski mediji da postoji mogućnost da će najmnogoljudnija zemlja na svijetu promijeniti svoje ime privukla je veliku pažnju svjetske javnosti.

Naime,medijski izvještaji govore da bi Indija mogla promijeniti ime u Bharat – ime koje koristi vladajuća Bharatiya Janata Partija (BJP) za obraćanje naciji koja je jedan veliki šareni tepih različitih jezika,religija i običaja.

Poziv na državni banket organizovan za lidere G20 u Nju Delhiju ranije ovog meseca privukao je pažnju svih. Na pozivnicama na mjestu gdje piše ime zemlje domaćina umjesto imena Indija kako je dosad bilo pisalo je Bharat što je mnoge iznenadilo.

Čak i prije toga, na ceremoniji otvaranja samita G20 9. septembra, na plakatu postavljenom ispred indijskog premijera Narendre Modija pisalo je Bharat.

Šta znači ime Bharat?

Bharat je kratka forma sanskritske riječi Bharatvarsha, što znači “zemlja potomaka Bharata”. Bharate su bili jedno od vedskih plemena spomenutih u Rig Vedi, drevnom hinduističkom tekstu.

Prema Ustavu Indije, koji je stupio na snagu januara 1950. godine, zemlja ima dva zvanična imena,Indija i Bharat i oba se mogu koristiti naizmjenično.

U članu 1. Ustava piše: „Indija, to jest Bharat, bit će Unija država“.

Zanimljivo je to što je 2016. godine podnesen zahtjev Vrhovnom sudu Indije da se država samo zove Bharat.Sud je opomenuo podnosioca zahtjeva obrazloženjem da gubi vrijeme sudskim službenicima nečim što nije bitno.Još je zanimljivije to što je tada Modijeva stranka BJP podržala odluku suda.

Međutim,sada su stvari drugačije.Izvještaji kažu da će na posebnoj sjednici indijskog parlamenta, kojoj će od 18. do 22. septembra prisustvovati uglavnom parlamentarci BJP, biti predložena rezolucija o promjeni imena.

Shadab Chouhan, nacionalni glasnogovornik Indijske mirovne partije,u razgovoru sa novinarima rekao je da ime Bharat postoji vijekovima i da stranka BJP,pošto ništa dobro nisu uradili za dobrobit Indijaca,ovim trikom pokušavaju prevariti narod idejom da se nešto dešava.

Zašto žele promijeniti ime?

Vlada BJP-a predvođena Modijem u Nju Delhiju, od dolaska na vlast 2014. godine, mijenja imena, mijenjajući imena brojnih gradova i mjesta i kružnih tokova.

U 2014, ubrzo nakon dolaska na vlast, Modi je rekao da je Indija zabrinuta zbog “1200 godina robovskog mentaliteta”.

Indija je bila britanska kolonija 200 godina, pa analitičari kažu da je indijski premijer prethodnu muslimansku vladavinu također nazivao kolonizacijom.

Prema historičarima, projektovanje mogulske vladavine kao kolonijalne je tehnički pogrešno jer iskrivljuje značenje pojma „kolonijalizam“, gdje kolonizatori, preuzimajući punu kontrolu nad zemljom, to ekonomski iskorištavaju. Umjesto toga, Mughali su postali sastavni dio Indije i investirali su u zemlju.

Posljednjih godina, hinduistička nacionalistička vlada u Indiji agresivno je preuzela zadatak brisanja takozvane “mračne kolonijalne prošlosti” najmnogoljudnije zemlje na svijetu.

Promjene imena nisu ostale ograničene na brisanje kolonijalnog utjecaja Britanaca, već su uključile i promjenu svega što je povezano s bogatim islamskim naslijeđem Indije.

Allahabad i Faizabad, dva važna grada najnaseljenije indijske države Uttar Pradeš, preimenovana su u Prayagraj i Ayodhya.

Ranije ove godine, gradovi Aurangabad i Osmanabad u državi Maharaštra također su prekršteni u Chhatrapati Sambhaji Nagar i Dharašiv.

Desničarski hinduistički nacionalisti su predlagali da se legendarni Tadž Mahal preimenuje u hram Šive.

BJP takođe planira da promeni ime Agre, grada u kojem se nalazi Tadž Mahal, u Agartala. Prema izvještajima, na planu je i preimenovanje glavnog grada Gudžarata, matične države premijera Modija, iz Ahmedabada u Karnavati.

Štaviše, mnoge ceste i željezničke stanice su preimenovane u pokušaju da se izbriše njihov muslimanski identitet kako bi se razvlastili indijski muslimani i kako bi im se uskratio udio u prošlosti ove zemlje.

Međutim,ime Indija nije strano, suprotno onome što tvrdi BJP.

Indija je nastala od rijeke Ind, u tom nazivu nema ničeg zapadnog. Ind se civilizacijski drugačije izgovarao, kao Sindhu/Hindu/Indu i to je povezano sa starinskim opisom regiona.

Historija, prva žrtva politike

Desničarska vlada BJP-a nije se ograničila samo na preimenovanje mjesta jer imena predstavljaju identitet i nasljeđe,pa je također preuzela misiju prepravljanja udžbenika historije.

U historijskim udžbenicima koji se predaju u školama, poglavlja o muslimanskim vladarima Indije, odnosno Mughala, potpuno su uklonjena pod sadašnjom vladom. Hinduistička vladavina se veliča, a muslimanski utjecaj je izbrisan, čime se mlađoj generaciji predstavlja iskrivljena verzija prošlosti.

Indijska vlada je izostavila dio u kojem se spominje Nathu Ram Godse kao ubica oca nacije, Mahatme Gandhija.

Godse, hinduistički nacionalista, bio je vojnik Rashtriya Swayamsevak Sangh, (RSS), militantne matične organizacije vladajuće stranke.

Osim brisanja dijelova o formiranju Kongresa, najstarije nacionalne stranke Indije, iz školskih udžbenika uklonjeni su i dijelovi o heterogenosti, različitosti i sekularizmu.

Vlada slijedi Godsea, uništavajući imidž Indije, pluralnosti zemlje. Vlada BJP-a šteti samom tkivu indijskog društva.

BJP-ova fantazija “Akhand Bharat”

U nedavnoj prošlosti, desničarski hinduistički ideolozi u Indiji su promicali ideju Akhanda Bharata (Nepodijeljena Indija). Za njih je Akhand Bharat vizija budućnosti i uključuje Indiju, Pakistan, Afganistan, Bangladeš, Nepal i Mjanmar.

U junu ove godine, indijski ministar parlamentarnih poslova Pralhad Džoši objavio je na Twitteru sliku mape koja je izložena u novoj zgradi indijskog parlamenta. Mapa prikazuje područje Indije s Pakistanom, Nepalom i Bangladešom.

Opisujući kartu, Džoši je napisao: „Odluka je jasna. Akhand Bharat.”

Pozivajući se na istu mapu, poslanik BJP-a je na X, ranije poznat kao Twitter, napisao: „Akhand Bharat u novom parlamentu. Predstavlja našu moćnu i samostalnu Indiju.”

Smatrajući ga neoimperijalističkim konceptom, mnoge susjedne indijske države iznijele su primjedbe zbog ovih izjava.

Lider BJP i glavni ministar sjeveroistočne indijske države Assam, Himanta Biswa Sarma napisao je na X: „REPUBLIKA BHARAT — srećna i ponosna što naša civilizacija hrabro maršira naprijed prema AMRIT KAAL-u“, koristeći izraz koji znači „povoljan period“ .

Modi je često koristio ovaj izraz da opiše oživljavanje Indije tokom svog premijerskog mandata.

Unovčavajući ovu ideju osnivanja Akhand Bharata, mnogi kažu da promjena imena dobro dođe i da se može iskoristiti za pridobijanje hinduističkih glasova.

„Promjena Indije u Bharat neće im donijeti veću konsolidaciju. Samo će njihovi hardcore sljedbenici ostati tamo gdje jesu. Obične mase sada mogu vidjeti njihovo pravo lice”, rekao je Shabnam Hashemi, društveni aktivist i aktivista za ljudska prava iz Nju Delhija.

Stručnjaci smatraju da naziv “Bharat” budi osjećaj ekskluzivne hinduističke prošlosti i BJP pokušava iskoristiti ovu vjersku kartu na općim izborima koji će se održati sljedeće godine.

Prigovor opozicije

Indijska opozicija, koja je svoju koaliciju od 26 stranaka nazvala “INDIJA”, akronim za “Indijski nacionalni razvojni inkluzivni savez”, nazvala je promjenu imena paničnim odgovorom vlade koju predvodi Modi. Alijansa kaže da se BJP boji jer koalicija predstavlja pravu Indiju.

“Ova vježba promjene imena je reakcija na savez INDIJA. BJP je u panici”, rekao je ranije spomenuti aktivista Hashemi.

Ovaj potez Modijeve vlade otkriva njihov očaj jer se opozicija konačno okuplja kao jedno tijelo i može uzvratiti udarac.Opozicija predstavlja stvarne vrijednosti Indije.

Poraz BJP bio bi ključan jer u Indiji nacionalizam dostiže svoj opasni nivo gdje prerasta u nasilje nad manjinama.Od pojedinačnih slučajeva nasilja nad manjinama prelazi se u program protjerivanja i etničkog čišćenja.A znamo kako to na kraju završava.Historija uvijek ima načina da se ponovi na svakom mjestu i u svakom vremenu.

Ekskluzivno PISjournal