Zašto je današnji “hladnoratovski” summit Bidena i Putina važan za BiH – Američki predsjednik Joe Biden i njegov ruski kolega Vladimir Putin pripremaju se za svoj prvi, dugo očekivani summit. Razgovori u švicarskoj Ženevi dolaze u vrijeme kada obje strane odnose opisuju kao “dno dna”.

Pitanja o kojima će raspravljati uključuju kontrolu naoružanja, sankcije i američke navode o ruskim cyber napadima i uplitanju u izbore. Ne očekuju se veći pomaci, ali postoje nade za pronalaženje malih “područja dogovora”, piše BBC. Summit bi trebao započeti oko 13 sati.

Sastanak dolazi na kraju prvog inostranog putovanja Joea Bidena kao američkog predsjednika, u kojem je također prisustvovao sastancima sa čelnicima G7 i NATO-a. Biden je naglasio da ima podršku svojih zapadnih partnera. Sastanak će se održati u vili s pogledom na Ženevsko jezero.

Izbor Ženeve za mjesto sastanka predstavlja referencu na summit koji je održan tokom Hladnog rata između američkog predsjednika Ronalda Reagana i sovjetskog čelnika Mihaila Gorbačova 1985. godine.

Zašto BiH treba s pažnjom pratiti ovaj događaj

Iako se nigdje u najavama niti u izvještajima svjetskih medija ne spominje da će Balkan biti jedna od tema, ovaj sastanak ipak je od velike važnosti i za našu zemlju. Pogoršanje odnosa Zapada i Rusije, do kojeg je došlo kada je Biden zamijenio Donalda Trumpa u Bijeloj kući, odrazilo se i na BiH.

U ovom trenutku to se ogleda kroz činjenicu da Rusija prvi put nije podržala izbor novog visokog predstavnika, odnosno šefa OHR-a u našoj zemlji od uspostave te institucije te je zaprijetila da možda neće pristati da se produži mandat EUFOR-a koji ističe u novembru.

Dok Moskva, prema svemu sudeći, neće imati mehanizme da spriječi imenovanje novog visokog predstavnika, bez njene saglasnosti nije moguće produžiti mandat EUFOR-u u Vijeću sigurnosti UN-a.

Naša zemlja i region neće biti u fokusu odnosa dviju vodećih svjetskih sila. No, svako poboljšanje ili dodatno pogoršanje odnosa SAD-a i Rusije direktno će se, bez ikakve sumnje, odraziti i na nas te je stoga i današnji summit od velike važnosti za BiH i Zapadni Balkan.

Odnosi zapali u “ćorsokak”

Jurij Ušakov, Putinov savjetnik za vanjske poslove, rekao je novinarima u Moskvi da su odnosi SAD-a i Rusije “u ćorsokaku” te da nema puno nade za optimizam. Dvije zemlje trenutno nemaju ambasadora u drugoj državi, a Rusija je nedavno uvrstila SAD na svoj službeni popis “neprijateljskih država”.

Međutim, Putin je rekao za državnu TV da postoje pitanja u kojima mogu sarađivati, počevši od novih razgovora o kontroli nuklearnog naoružanja, regionalnim sukobima poput onih u Siriji i Libiji, i klimatskim promjenama.

“Ako uspijemo stvoriti mehanizme za rad na tim pitanjima, onda mislim da možemo reći da summit nije bio uzaludan”, rekao je Putin.

Slične poruke stigle su i iz SAD-a. Jedan visoki dužnosnik rekao je novinarima da “ne očekuju veliki pomak od ovog sastanka”. No, Biden je rekao da je važan korak ako dvije zemlje u konačnici mogu pronaći “stabilnost i predvidljivost” u svojim odnosima. Dodao je da se nada da će sarađivati s Putinom na područjima u kojima je “saradnja u interesu obje zemlje”.

Biden nazvao Putina “ubicom”

Uoči pregovora američki predsjednik, koji je nedavno Putina opisao kao ubicu, nazvao je ruskog čelnika “dostojnim protivnikom”.

Također će pokušati pronaći neka zajednička područja, posebno o stvarima poput širenja oružja, gdje postoji obostrani interes da se spriječi daljnji rast arsenala nuklearnog naoružanja, piše BBC.

Osim toga, govorit će se i o klimatskim promjenama. Amerikanci zapravo nisu uvjereni da je Vladimir Putin posvećen rješavanju ovog problema, ali to je nešto što oni žele pokušati istražiti s njim.

Izvor

pisjournal