Nakon izvanrednog otkrića da je plaćenički alat za sajber-nadzor izraelske kompanije NSO Group, Pegaz, navodno korišten za ciljanje političkih neistomišljenika, aktivista za ljudska prava, novinara i političara širom svijeta, Izrael bi trebao postaviti sebi nekoliko pitanja.

Ima li njegova revolucionarna visoka industrija tamnu stranu? Da li akteri uključeni u izvoz unosnih proizvoda za nadzor – uključujući Ministarstvo odbrane, koje mora odobriti takvu prodaju, ili možda najviši nivoi prethodne vlade – snose odgovornost?

Dok najviši izraelski zvaničnici otkrića shvaćaju ozbiljno, izgleda da Izraelci nisu ni posramljeni ni potreseni. Dan nakon što je pukla priča o NSO, stigla je najava druge kompanije koja će pomračiti govor o zlonamjernoj upotrebi špijunskog softvera za nadzor.

Ben & Jerry’s najavili su da će zaustaviti prodaju svojih proizvoda na “okupiranim palestinskim teritorijama”. Sredinom tjedna trebalo je žmiriti kako bi pronašao NSO u izraelskim medijima, jer je incident sa sladoledom dominirao naslovima.

Progon branitelja ljudskih prava, sabotiranje slobode štampe, nadzor političke opozicije i moguće veze sa teškim ubistvima zauzeli su drugo mjesto, dok je nenasilni politički protest jedne privatne kompanije koji bi trebao započeti godinu i po dana od sada (kad istekne ugovor o licenciranju Bena i Jerryja), zasjenio je sve.

Sva zbrka oko sladoleda nudi prodorni pogled na izraelske javne prioritete. Orna Barbivai, izraelska ministrica ekonomije, snimila je video kako odlaže pakovanja Ben & Jerryja u kantu, dok je bivši premijer Benjamin Netanyahu napisao drski tweet podržavajući protu bojkot. Ministar vanjskih poslova i zamjenik premijera Yair Lapid nazvao je Benov i Jerryev potez “sramotnom predajom antisemitizmu”. Američki dopisnik iz Kanala 13 pohitao je u maticu sladoledarske kompanije u Vermontu kako bi pratio prelomne događaje, a izraelski predsjednik nazvao je to “novom vrstom terorizma”.

Borbeni poklič za bacanje kaca sladoleda ozbiljno je prijetio lokalnoj izraelskoj tvornici sladoleda koja zapošljava 160 radnika. Vlasnik tvornice preklinjao je Izraelce da ne bojkotiraju njegov proizvod.

Društveni mediji puni su ljudi koji su prikazivali velike kupovine Ben & Jerry’s-a, zbunjujuće ili u znak podrške antiokupacijskom protestu kompanije, ili izraelske tvornice. Ben & Jerryjev Izrael navodno je zabilježio rast prodaje sladoleda od 21%.

Zašto je špijunska afera kompanije NSO prekrivena tako banalnom stvari kao što je sladoled B&J? Mora se reći da će Izrael preživjeti čak i ako svih 440.000 izraelskih naseljenika na Zapadnoj obali moraju voziti zelenom linijom od prije 1967. ako to neće učiniti druge marke sladoleda. (Pretpostavlja se da izraelski ili palestinski stanovnici istočnog Jeruzalema mogu u kratkom roku prošetati do naselja zapadnog Jeruzalema).

Zapravo, nijedan pokušaj bojkota, prodaje ili sankcije nije na daljinu dotaknuo cjelokupnu robusnu ekonomiju Izraela. U tom smislu, Izrael zaista nije Južna Afrika i nije pretrpio ništa poput iste ekonomske i kulturne izolacije koja je pomogla srušiti represivni režim te zemlje.

Umjesto toga, ozljeda „sladoledom“ je čista simbolika. Izraelci vjeruju da Ben & Jerry’s sladoledi napadaju žrtvu: Izrael i Židove. Prema ovom nacionalnom prikazu, kompanijom je manipulirala i isprala mozak cijela plejada nezasitnih mrzitelja. Čak se i bojkot naselja predstavlja tako da izgleda kako se  cilja cijeli Izrael i potencira njegovo uništenje.Nedostatak nacionalnog razgovora o NSO-u, osim nagomilavanja kritičnih kolona, ​​takođe je simboličan.

Izraelci su dobro svjesni da je vrhunska tehnologija glavni pokretač njihove ekonomije. U 2019. godini industrija je činila gotovo polovinu cjelokupnog izvoza zemlje, zapošljavajući gotovo 10% radne snage i štiteći izraelsku ekonomiju od najgorih ekonomskih razaranja Covid-ove krize.

Štaviše, izraelska tehnologija je ključna za nacionalni imidž i identitet zemlje u 21. stoljeću. U popularnoj mašti izraelske javnosti, visoka tehnologija je moderna inkarnacija izraelskog hrabrog pionirskog duha koji je nekad oživljavao pustinju.

Za jevrejske Izraelce, visoka tehnologija simbolizira jevrejsku izuzetnost. U govoru 2018. Netanyahu je izjavio da Izrael “postiže više nego što se očekuje”. Pred zadivljenom američkom publikom, ustvrdio je da je Izrael, samo 0,1% svjetske populacije, primio 20% globalnih ulaganja u pokretanje sajber-sigurnosti. Te su kompanije, objasnio je, zaštitile bankovne račune, podatke o automobilima i avione (Netanyahu nije spomenuo telefone.) Poput NSO-a, koji opovrgava da se njegova kompanija bori protiv terorizma i pedofila, Netanyahu je Izrael prikazao kao spasitelje svijeta.

Izraelcima tehnološka industrija dokazuje da je Izrael „pozitivac“ i neutralizira tamnu stranu zemlje: okupaciju palestinskih teritorija od 1967. i sukob od 1948. Naravno, sukob uključuje mnoga ista kršenja ljudskih prava i uništavanje demokratije koje je izraelski Pegaz omogućio cijelom svijetu. To nije slučajno. Izrael se ističe špijuniranjem, jer Izrael cijeli dan, svaki dan, nadgleda Palestince.

Pioniri sajber-tehnologije često su diplomci vojnih jedinica za nadzor visoke tehnologije. NSO i bojkot sladoleda nisu jedno dugom stranci,štaviše oni su nerazdvojni. Izraelska simbolična slika o sebi kao ozbiljnoj žrtvi koja može isprogramirati svoj put iz politike prava je iluzija.    

Izvor

 

 

Prethodni članakŠvicarski medij: Proces pristupanja Zapadnog Balkana EU je mrtav, izlaz je ekonomska integracija
Naredni članakSejbo: Njemačka se sve više okreće Kini i Rusiji

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime