Rama Yade

Autorica je bivša državna sekretarica za vanjske poslove i ljudska prava u Francuskoj, zamjenica ministra sporta i ambasadorica pri UNESCO-u.

PISjournal- Francuska je upala u jednu od najozbiljnijih političkih kriza nakon što je  predsjednik Emmanuel Makron odlučio da raspiše nove izbore nakon historijskog poraza njegove stranke na evropskim izborima 9. juna.

U kampanji koja će trajati 20 dana što je ustvari najkraći period koji je dozvoljen prema Ustavu, kandidati se takmiče u 577 zakonodavnih jedinica tokom dva kruga izbora 30. juna i 7. jula. Političkim pejzažom dominira krajnje desničarska stranka Nacionalni skup, koja je zauzela prvo mjesto na izborima za Evropski parlament sa 31,4 posto glasova. Bio je to najveći udio glasova u historiji stranke i dvostruko veći od Makronove stranke. Nacionalni skup — antiimigraciona, euroskeptična i ekstremistička stranka koju je 1972. godine suosnivao djelomično bivši član Waffen SS — bila je vodeća politička snaga u 93 posto francuskih gradova.

Perspektiva koja sada svima pada na pamet je “kohabitacija”, u kojoj se nalaze predsjednik i premijer iz suprotstavljenih stranaka i krajnje desničarska ili lijeva stranka na čelu francuske vlade. Ali kohabitacija je samo jedan od nekoliko potencijalnih ishoda.

Analitičari predviđaju najmanje četiri politička scenarija koja bi se mogla odigrati u narednim sedmicama. Do ovog mjeseca niko nije mogao zamisliti da bi se takvi scenariji mogli dogoditi u zemlji poput Francuske. Mnogo će zavisiti od “front républicain” (prethodna tendencija francuskih birača, u ime moralnih principa, da masovno glasaju protiv krajnje desnice kako bi je zadržali na vlasti) i od izlaznosti birača. U skoro svakom scenariju, Francuska će se suočiti sa ustavnom krizom bez presedana i morat će da se bori za očuvanje svog uticaja u Evropskoj uniji (EU) i na međunarodnoj sceni.

Scenario 1: Većina za krajnju desnicu

U ovom scenariju, dvadesetosmogodišnji predsjednik Nacionalnog relija, Jordan Bardella, vjerovatno bi postao premijer u historijskoj kohabitaciji s Makronom, koji bi ostao predsjednik.

Četiri nova elementa se kombinuju na načine koji ukazuju da je ovakav ishod sasvim moguć.

Prvo, ankete za parlamentarne izbore pokazuju da bi krajnja desnica mogla dobiti između 33 i 35 posto glasova, odnosno između 235 i 265 mjesta u novoj skupštini, što je otprilike trostruko veći broj od sadašnjeg.

Drugo, glasanje za Nacionalni skup više se ne smatra sramotnim, a stranka je izašla iz niše. Sve više se glasanju radničke klase za Nacionalni skup pridružuju penzioneri i ovi koji imaju visoka primanja, koji tradicionalno nisu glasali za krajnju desnicu.

Treće, mnogi Francuzi sada pripisuju krajnjoj desnici sposobnost da vlada bolje od tradicionalnih stranaka u zemlji. U nekoliko gradova kojima upravljaju gradonačelnici krajnje desnice, Nacionalni skup je dobio veći udio na nedavnim izborima za Evropski parlament nego što je ta stranka imala u cijeloj zemlji (31,4 posto). Ovo uključuje Henin-Beaumont (61,4 posto), Frejus (47,4 posto), Beziers (40,5 posto) i Perpignan (36,8 posto).

Četvrto, dok krajnja desnica nikada nije bila u stanju da osigura dovoljno glasova ili saveznika da zadrži većinu u zakonodavnom tijelu, ona sada nailazi na podršku među tradicionalnim strankama, što pokazuje neočekivana podrška Érica Ciottija, predsjednika francuske konzervativne stranke, Republikanci, koji su nedavno govorili o formiranju “saveza” sa Nacionalnim skupom i predlažu šezdeset dva kandidata Nacionalnog skupa/republika. Iako je Ciotti izbačen iz svoje stranke nakon incidenta, koalicija republikanaca i Makronovih bivših glasača mogla bi se udružiti kako bi podržala “savez” kako bi se suprotstavila široko demoniziranoj krajnjoj ljevici. Ove dodatne pristalice mogu pomoći Nacionalnom skupu da postigne apsolutnu većinu od 289 mjesta u francuskoj nacionalnoj skupštini.

Ova kohabitacija bi imala dubok uticaj na međunarodnom planu. To ne bi bila prva kohabitacija u historiji Pete republike – dogovor se dogodio 1988. pod tadašnjim predsjednikom Francoisom Mitterrandom i 1995. pod tadašnjim predsjednikom Jacquesom Chiracom. Ali to bi bila prva kohabitacija sa strankom koja ranije nije vladala. Francusku bi zajedno predstavljali Bardela i Makron na evropskim samitima. Čak i ako je veliki dio međunarodnog programa Nacionalnog skupa nestao iz njegovih objavljenih materijala i javnih rasprava (kao što je “Frexit” iz EU i za sada izlazak iz integrirane vojne komande NATO-a) jer nema konsenzusa o ovim temama među nacionalnim skupovima glasači, krajnja desnica je odavno više prijateljski nastrojena prema Rusiji i manje podržava NATO. Ova pozicija datira još od Jean-Marie Le Pen, oca bivše predsjednice stranke Marine Le Pen.

Jasno je da bi parlamentarna većina Nacionalnog skupa dovela u pitanje dugoročne finansijske obaveze Francuske prema Ukrajini i ne bi dala prioritet obuzdavanju ruskih dezinformacionih aktivnosti u Francuskoj. Odnos između Nacionalnog skupa i Rusije predsjednika Vladimira Putina, gdje je Marine Le Pen našla finansijsku podršku za svoje političke kampanje, bio je u središtu mnogih kontroverzi, uključujući pravne slučajeve. U Briselu će stranka moći da računa na veću grupu od trideset poslanika u Evropskom parlamentu, uključujući kontroverznog bivšeg šefa granične agencije EU Frontexa Fabrisa Leđerija, kao i evropske saveznike poput italijanske Lege i mađarskog Fidesa.

Konačno, Nacionalni skup, obično poznat po svojoj antisemitskoj pozadini, iskoristio je tragediju rata u Gazi da posluži svojoj domaćoj agendi pridruživši se demonstracijama protiv antisemitizma nakon napada 7. oktobra u Izraelu. Nacionalni skup je do sada dobio podršku nekoliko uglednih jevrejskih ličnosti, koji su najavili da mogu glasati za stranku u slučaju meča protiv krajnje ljevice.

Scenario 2: Većina za ujedinjenu ljevicu

U ovom scenariju, ljevica bi se, uprkos svim izgledima, mogla ujediniti oko Novog narodnog fronta, koji okuplja La France Insoumise, Komunističku partiju, Socijalističku partiju, Ekologe i Novu antikapitalističku partiju. Matematički, šanse ljevice da predvodi zemlju porasle su do te mjere da ankete pokazuju da bi mogla osvojiti 25 do 32 posto glasova.

Ali kako politika nije uvijek pitanje brojki, nejasno je hoće li ljevica ovaj obećavajući početak transformisati u izborni uspjeh. To će zavisiti od sposobnosti ovih ljevičarskih stranaka da ostanu ujedinjene usred unutrašnjih pritisaka (sa saveznicima na ljevici koji oklijevaju da podrže tvrdo ljevičarskog Jean-Luc Mélenchona u njegovom nastojanju da bude premijer) i vanjskih pritisaka (La Francuska Insoumise suočava se s optužbama za antisemitizam u kontekstu rata u Gazi).

Ipak, ako predvodi francusku vladu, Novi narodni front kaže da će “braniti Ukrajinu i mir na evropskom kontinentu”, posebno “isporukom potrebnog oružja”. Također se zalaže za “oslobađanje izraelskih talaca koje drže Hamas i palestinskih političkih zatvorenika”. Osim toga, ljevičarske stranke pozivaju francusku vladu da “odmah prizna Državu Palestinu uz Državu Izrael” i da “raskine s krivom podrškom francuske vlade ekstremno desnoj suprematističkoj vladi” izraelskog premijera Benjamin Netanyahu. Novi narodni front želi “nametnuti trenutni prekid vatre u Gazi i provesti nalog Međunarodnog suda pravde koji nedvosmisleno izaziva rizik od genocida”.

Na nivou EU, Novi narodni front poziva na “kraj sporazuma o slobodnoj trgovini” i “reformu zajedničke poljoprivredne politike EU”. Takođe predlaže da se “oporezuju najbogatiji na evropskom nivou”.

Makronova kohabitacijska vlada bila bi stabilna samo ako njen partner osvoji apsolutnu većinu u Narodnoj skupštini. U scenariju jedan ili dva, ako krajnja desnica ili ujedinjena ljevica osvoje samo relativnu većinu – što znači da su najveća grupa, ali imaju manje od 289 mjesta – suočit će se sa snažnom opozicijom i ponovljenim prijetnjama izglasavanjem nepovjerenja. Njihovo držanje moći bi u najboljem slučaju bilo klimavo.

Na međunarodnoj sceni, Makron neće biti sam u definiranju francuske vanjske politike, uključujući pristup zemlje Ukrajini i Izraelu. Iako će ostati “glavnokomandujući”, predsjedavajući francuskim vijećima odbrane i pokušavajući da stvori domaine réservé („rezervisani domen”) u oblastima vanjske politike, Makron bi bio izazvan od strane Narodne skupštine, koja glasa o budžetu za odbranu, a od strane premijera, koji je zadužen za opštu organizaciju odbrane.

Scenario 3: Odsustvo većine

Prema posljednjim anketama, moguće je da 7. jula neće biti većine. U takvom scenariju Makron ne bi mogao da pozove lidera pobjedničke stranke u Matignon, rezidenciju premijera. Ovo je belgijski scenario potpune blokade. Politička kriza bi se pretvorila u krizu vlasti. U tom slučaju, broj opcija je ograničen.

Prvo, Makron bi mogao da imenuje eksternu uglednu ličnost i da od te osobe zatraži da napravi koaliciju. U međuvremenu bi sadašnji premijer Gabrijel Atal vjerojatno ostao na vlasti da upravlja poslovima dok se ne formira većina, ali ne bi mogao da donosi zakone. S obzirom na to da francuska vanjska politika zauzima domaine réservé u kojoj dominiraju predsjednikove odluke, Makron bi mogao nastaviti djelovati kao što je radio na svjetskoj sceni. Ali bez većine u Narodnoj skupštini i ustavne nemogućnosti da se ona raspusti prije sljedeće godine, predsjednik će politički biti toliko slab da će njegov legitimitet svakodnevno dovoditi u pitanje njegove međunarodne kolege u Briselu i drugdje. Ova situacija ne može dugo trajati.

Zato Makron možda nema drugog izbora osim da podnese ostavku, kao što su nedavno izjavili Marine Le Pen i Pierre Mazeaud, bivši predsjednik Ustavnog vijeća. Prema francuskom ustavu, predsjednik Senata bi tada bio vršilac dužnosti predsjednika zemlje, a predsjednički izbori bi bili organizirani između dvadeset i trideset pet dana nakon ostavke. Kako bi preduhitrio kritičare koji bi mogli dovesti u pitanje njegov legitimitet nakon dva poraza u jednom mjesecu, Makron je već obećao da će ostati na Elizeju “do maja 2027.”.

U ovom scenariju, postavlja se pitanje da li bi mu njegova ostavka omogućila da se kandidira na novim predsjedničkim izborima i pobijedi?

Prema ustavnim stručnjacima, francuski ustav ne bi dozvolio Makronu da se kandiduje za treći mandat. Član 6. Ustava kaže da se „Predsjednik Republike bira na pet godina na opštim neposrednim izborima. Niko ne može služiti više od dva uzastopna mandata.” Ustavni savjet bi imao posljednju riječ o ovom pitanju.

Scenario 4: Pobjeda Makronove stranke

Iako niko — čak ni njegove pristalice — ne spominje ovu mogućnost u ovom trenutku, Makron, arhitekta sadašnjeg haosa, nada se potpunoj pobjedi. U ovoj kratkoj kampanji namjerava da pronađe saveznike u drugim političkim strankama koje odbacuju krajnju ljevicu i takozvani „đavolji pakt “ između šefa konzervativaca i Nacionalnog skupa. Makron se kladi da će sistem u dva kruga pružiti „razjašnjenje“ francuskih birača o pobjedi Nacionalnog skupa na izborima za Evropski parlament. Sa većinom mjesta, odlučujuća pobjeda Makrona mogla bi otkriti pobjedu Nacionalnog relija ranije ovog mjeseca kao odstupanje. To bi čak moglo omogućiti Makronu da dobije većinu koju nije mogao osigurati 2022. godine, kada je ponovo izabran za drugi mandat. To bi mu onda moglo omogućiti da ostvari veći napredak na svom dnevnom redu u Narodnoj skupštini, gdje mu je prijetio nepovjerenje u sklopu glasanja o budžetu.

Čak i ako nije jasno zašto bi Francuzi glasali drugačije za dvadeset dana, pobjeda bi značila da je Makron uspio nadoknaditi razliku zahvaljujući nevjerovatno efikasnoj kampanji. Za EU bi takav ishod značio povratak normalnom poslovanju sa snažnim francuskim sagovornikom koji je preživio veliki test i izašao jači (i sa rekonstruisanim kabinetom).

Čak i ako su francuske institucije jake, podjele u društvu i pesimističko raspoloženje francuskih građana čine politički kontekst vrlo nestabilnim. Ako jedna strana pobijedi bez jasne i apsolutne većine, suočit će se sa snažnom opozicijom i prijetnjama da će biti odbačene glasanjem o nepovjerenju u parlamentu.

Bilo koja većina će vjerovatno biti toliko čvrsta ili nepostojeća da se već raspravlja o scenariju ostavke predsjednika i organizaciji novih predsjedničkih izbora. Glasači slabo reaguju na nestabilnost.

Od 2017. Makron je svoj politički uspjeh gradio na slamanju tradicionalnih vladajućih partija ljevice i desnice, ne stvarajući ništa snažno da ih zamijeni. Sada se suočava sa svojom najžešćom opozicijom i sveden je na predviđanje „građanskog rata“ ako „ekstremni“ pobjede. Odabrao je bitku, ali u ovom trenutku se čini da je predsjednik nadjačan.

Izvor