Zašto se Talibani u svojoj vojnoj strategiji fokusiraju na kontrolu granica?-Događaji u Afganistanu odvijali su se brzo posljednjih nekoliko mjeseci, a nedugo nakon što su strane snage započele povlačenje, talibanski militanti započeli su svoj brzi napredak i do sada su zarobili razne regije širom zemlje.

Prema Shahabuddinu Delawaru, glasnogovorniku Talibana, tokom nedavne posjete Moskvi, do sada je 250 od ukupno 398 okruga, koji čine 85 posto teritorija zemlje, palo u ruke boraca ove grupe.

Trenutno su zbog vakuuma u moći izazvanog povlačenjem stranih snaga, neučinkovitosti mirovnih pregovora, nedostatka volje zaraćenih strana za rješavanje problema na pregovaračkom stolu i slabosti centralne vlade, mir i stabilnost u Afganistanu u haotičnom stanju kao što su bili 90-ih. Zapravo, nakon 20 godina okupacije Afganistana pod vodstvom SAD-a,ova azijska zemlja je na ivici građanskog rata.

Kobna sudbina afganistanske vojske koju njeguje i oprema NATO

Ovih dana objavljivanje slika afganistanskih vojnika koji se predaju talibanskim snagama ili graničara koji bježe preko granice u strahu od talibanskih napada u medijima je zateklo afganistansko društvo. Iznenađuje činjenica da su Talibani u nekoliko mjeseci uspjeli zauzeti mnoštvo teritorija od afganistanskih vladinih snaga.

Mnogi neefikasnost afganistanske vojske pripisuju neuspjehu NATO-ovih i američkih vojnih projekata u Afganistanu u organizaciji, obuci i opremanju jake vojske. Slično se iskustvo dogodilo u Iraku u vrijeme kada su 2014. godine teroristi ISIS-a, s borcima daleko manjim od snaga iračke vojske, usred bijela dana preuzeli kontrolu nad velikim dijelovima Iraka do Bagdada. U to je vrijeme zahtjev iračke vlade za pomoć ostao bez odgovora, iako su SAD imale sigurnosni pakt s Irakom potpisan 2008. godine.

Zaista, destabilizacija Afganistana i napredak Talibana u potpunosti idu na ruku SAD-u i NATO-u i služe njihovim planovima u regiji. Kao što je Delawar rekao, ne postoji sporazum s UN-om o nenapadanju preostalih administrativnih ureda pod kontrolom Kabula. Takođe, zapadne invazije pod izgovorom sigurnosti, obnavljanja vojske i izgradnje države su samo za vojno prisustvo. Prave akcije prema navedenim ciljevima se ne poduzimaju ili se poduzimaju djelomično.

Talibanska vojna strategija

Ali u međuvremenu, važno pitanje tokom napretka Talibana je fokus te grupe na kontrolu granica, jer je sada velik dio granica sa susjednim zemljama pao pod njihovu kontrolu.U četvrtak je grupa opsjedala granični prijelaz Islam Qaleh s Iranom. Važna granica pokriva područje od Irana do granica s Kinom. Grupa je u svojim napadima preuzela kontrolu nad sjeveroistočnom provincijom Badakhshan i stigla do planinskog pograničnog područja s kineskom provincijom Sinđang. Uz kontakte talibana s podružnicama Al-Qaede sa sjedištem u Sinđang-u, snimke su već izvor zabrinutosti Pekinga.

U petak je ruska novinska agencija Interfax izvijestila da je grupa “zauzela dvije trećine afganistanske granice s Tadžikistanom”.

Definitivno, koncentracija na granicama u prvom valu napada nije slučajna. Prvo, graničari su ranjiviji od ostalih snaga jer su lišeni pomoći i logistike zbog svoje udaljenosti od centralne vlade. Drugo, gubitak granica za Kabul je težak i  politički i psihološki. Talibani znaju da je zauzimanje glavnog grada teško, jer je središte koncentracije vladinih snaga i može privući pažnju stranaca. Uz to, kontrolom granica, vlada će izgubiti svoje izvore prihoda i uvoza, kao i vrata za stranu vojnu i logističku pomoć. Ovo će na kraju puta presjeći vladinu moć da upravlja svojom administracijom i zadovoljava potrebe društva. 

PISJOURNAL