PISjournal“Da ne postoji Izrael, mi bismo morali izumiti jedan”, rekao je Joe Biden 1986. godine kada je bio senator. U svom tadašnjem govoru jasno je istakao zašto Sjedinjene Države čvrsto stoje uz Izrael. finansiraju

Naime, Izrael je u ulozi policajca koji štiti američke interese na Bliskom istoku jer Izraelci niti su Arapi niti su muslimani pa tako da i ne mogu imati određene simpatije prema Palestincima, neće im smetati pljačka prirodnih resursa, izazivanje nesigurnosti i ratova u tom regionu. Izrael i jeste idealan partner američkim imperijalističkim planovima.

Sjedinjene Države finansiraju Izrael od njegovog postanka. Američke i izraelske veze su toliko jake da neki opozicionari u američkoj politici za Izrael kažu da je on 51. savezna država.

U nastavku donosimo kraći tekst o američkom finansiranju Izraela:

U 2020. godini SAD su dale 3,8 milijardi dolara (2,7 milijardi funti) pomoći Izraelu – dio dugoročne, godišnje obaveze preuzete pod Obaminom administracijom. Skoro sva ta pomoć bila je namijenjena za vojne svrhe.

Ova podrška došla je kao dio sporazuma koji je potpisao bivši predsjednik Barack Obama 2016. godine o ukupnom paketu vojne pomoći od 38 milijardi dolara koje bi bile korištene u u periodu od 2017 do 2028. godine.

Ovo predstavlja povećanje od oko 6% (prilagođeno tadašnjoj inflaciji) u odnosu na obavezu potrošnje za Izrael u prethodnoj deceniji.

Također je bitno spomenuti da su Sjedinjene Države 2020. godine godine dale 5 miliona dolara (3,5 miliona funti) za naseljavanje ljudi u Izrael.Cionistički entitet ima dugogodišnju politiku prihvatanja Jevreja iz drugih dijelova svijeta kao svoje građane.

Kako je Izrael koristio američki novac?
Tokom godina, američka pomoć je pomogla Izraelu da razvije jednu od najnaprednijih vojski na svijetu, sa sredstvima koja su im omogućila kupovinu sofisticirane vojne opreme od SAD-a.

Na primjer, Izrael je kupio 50 borbenih aviona F-35, koji se mogu koristiti za raketne napade – do sada je isporučeno 27 aviona, koji koštaju oko 100 miliona dolara.

Prošle godine Izrael je takođe kupio osam aviona KC-46A Boeing “Pegasus” za 2,4 milijarde dolara (1,7 milijardi funti). Oni su sposobni da dopune gorivo u avione kao što je F-35 u toku leta.

Od 3,8 milijardi dolara datih Izraelu 2020. godine, 500 miliona dolara (353,9 miliona funti) bilo je za sistem odbrane od raketnih napada, uključujući ulaganja u izraelsku Gvozdenu kupolu (Iron Dome) i druge sisteme koji mogu presresti dolazeće rakete.

Od 2011. godine, SAD su doprinijele ukupno 1,6 milijardi dolara (1,1 milijardu funti) odbrambenom sistemu Iron Dome.

Osim toga, Izrael je potrošio milione na saradnju sa SAD na razvoju vojne tehnologije, kao što je sistem za otkrivanje podzemnih tunela koji se koriste za ulazak palestinskih boraca u Izrael.

Izraelska vlada,koristeći američku pomoć,mnogo ulaže u vojnu opremu i obuku, kako bi njome nadomjestila to što je obimom manja sila u regiji u odnosu na ostale.

Kako se ovo može porediti sa drugim zemljama?
Od Drugog svjetskog rata, Izrael je najveći ukupni primalac američke strane pomoći.

Prema USAID-u u 2019., posljednjoj godini u kojoj su objavljeni potpuno prijavljeni podaci, Izrael je bio drugi najveći primalac američke strane pomoći nakon Afganistana.

Mnogo novca datog Afganistanu otišlo je na podršku naporima američke vojske da stabilizuje zemlju, koju je zahvatio rat nakon što su SAD izvršile invaziju 2001. godine.

Izrael prima daleko najviše novca na Bliskom istoku

Egipat i Jordan su takođe glavni primaoci američke pomoći. I jedni i drugi imaju svoje mirovne sporazume s Izraelom, s obzirom da su jednom vodili ratove s njim.

Svaki od njih je primio oko 1,5 milijardi dolara (1,1 milijardu funti) američke pomoći u 2019. godini.

U međuvremenu, predsjednik Biden je vratio neka sredstva (235 miliona dolara) za agenciju UN koja pomaže palestinskim izbjeglicama. Trampova administracija je smanjila ovo finansiranje 2018. godine.

Zašto SAD daju Izraelu toliku pomoć?
Brojni su razlozi zašto SAD daju toliku pomoć Izraelu, uključujući historijske obaveze koje datiraju od podrške SAD-u stvaranju jevrejske države 1948.

Štaviše, SAD vide Izrael kao ključnog saveznika na Bliskom istoku – sa zajedničkim ciljevima i obostranom posvećenošću “demokratskim” vrijednostima.

Istraživačka služba američkog Kongresa kaže: „Američka strana pomoć bila je glavna komponenta u cementiranju i jačanju ovih veza.”

“Američki zvaničnici i mnogi zakonodavci dugo su smatrali Izrael vitalnim partnerom u regionu.”

Agencija američke vlade za inostranu pomoć kaže: “Američka pomoć pomaže da se osigura da Izrael zadrži svoju kvalitativnu vojnu prednost nad potencijalnim regionalnim prijetnjama.”

Također se navodi: “Američka pomoć ima za cilj osigurati da Izrael bude dovoljno siguran da poduzme historijske korake neophodne za postizanje mirovnog sporazuma s Palestincima i za sveobuhvatni regionalni mir.”

Bidenova bliskoistočna vanjskopolitička glavobolja

Osiguravanje da se Izrael može braniti od prijetnji u regionu je decenijama bio kamen temeljac američke vanjske politike i za demokratske i za republikanske predsjednike.

U predizbornoj platformi Demokratske stranke 2020. izražena je “gvozdena podrška” Izraelu, ali neki na lijevoj strani stranke sada dovode u pitanje posvećenost SAD pružanju pomoći Izraelu.Sjedinjene Države su već mjesecima financirale Ukrajinu i davale milijarde pomoći.što u novcu što u vojnoj opremi.Izdaci su veliki i prirodno je da se u politici jave struje koje će oponirati dosadašnjem načinu financiranja.Senator Sanders i drugi demokrate pokušali su zaustaviti planiranu prodaju preciznog oružja u vrijednosti od 735 miliona dolara (518 miliona funti) Izraelu.

No,uprkos tome,Sjedinjene Države ostaju vjeran partner Izraelu i u interesima i u zločinu.

Podaci preuzeti sa BBC.com.

Ekskluzivno PISjournal

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime