PISjournal – Iako SAD i izraelski režim navodno imaju dobre odnose, ponekad zauzimaju i oprečne stavove. Jedan primjer za to je američki plan za otvaranje konzulata u Al-Kudsu (Jerusalem). Državni sekretar Antony Blinken je u maju rekao da Washington planira otvoriti konzulat u istočnom Al-Kudsu kako bi se bavio palestinskim pitanjima, ali su se izraelski zvaničnici usprotivili toj ideji. Premijer Naftali Bennett je na zajedničkoj konferenciji za novinare sa ministrom vanjskih poslova Yairom Lapidom i ministrom finansija Avigdorom Liebermanom rekao da u Al-Kudsu nema mjesta za američki konzulat koji bi služio Palestincima.

Bennett je rekao da zauzima transparentan stav te da se ne pravi važan i da smatra da je Al-Kuds prijestolnica izraelske države i da planira izgraditi naselje Avitar u skladu sa dogovorom sa predstavnicima doseljenika.

Čak su i projekti naselja izvor američko-izraelskih razlika. Washington poziva na zaustavljanje projekata naseljavanja u oblastima okupiranim nakon rata 1967. godine. Prošlog mjeseca, novine na hebrejskom jeziku, pozivajući se na Bennetta, objavile su da je izraelski premijer rekao “ne” Bidenu tokom sastanka sa američkim predsjednikom u avgustu u tri slučaja: Irana, konzulata i zaustavljanja projekata za izgradnju naselja.

Napori SAD da igraju ulogu na palestinskom polju

Proteklih godina, SAD su izgubile svoje mjesto u palestinskim zbivanjima, posebno zbog politike Donalda Trumpa, dok su drugi akteri poput Rusije nastojali popuniti američko mjesto. U protekle četiri godine, u prosjeku, Moskva je svake godine bila domaćin nekoliko sastanaka i konferencija o Palestini, pri čemu je većina američkih mjesta bila upražnjena. Zato Washington pokušava vratiti svoju nekadašnju ulogu u palestinskom slučaju najavljujući planove za otvaranje američkog konzulata u istočnom Al-Kudsu, iako će čekati zeleno svjetlo iz Tel Aviva.

S druge strane, krhki Bennettov kabinet, koji je formiran koalicijom nakon nekoliko uzastopnih i neuspjelih izbora, pokušava ojačati svoju unutrašnju poziciju najavljujući protivljenje otvaranju američkog konzulata u istočnom Al-Kudsu. Bennettov kabinet sada uključuje tvrdolinijaške i desničarske stranke, i ima tvrdoglavo protivljenje drugih grupa, a svako odobrenje za uspostavu konzulata od strane sadašnje vlade značilo bi njen kolaps. To znači da je malo vjerovatno da će Bennettova vlada pristati na taj potez.

Vraćanje inicijative prokompromisnim grupama

Trenutno, snage Otpora kao što su Hamas i Islamski džihad drže inicijativu u palestinskim dešavanjima. Ankete pokazuju da se popularnost ove grupe udvostručila nakon Majskog rata koji je uslijedio nakon reakcije grupa Otpora na izraelske zločine i protjerivanje Palestinaca iz Al-Kudsa. Prokompromisni tabor, predvođen Mahmoudom Abbasom, dobro je svjestan ovog pitanja i stručnjaci sugeriraju da u slučaju slobodnih izbora u palestinskim regijama grupe Otpora lako mogu preuzeti vlast na Zapadnoj obali, sjedištu Palestinske uprave koju vodi Abbas. To je glavni razlog višestrukog odgađanja općih izbora.

Nema sumnje da je jedan od faktora koji potkopava mjesto kompromitirajuće i prozapadne palestinske strane američka politika pod Trumpom, kao i izraelski poraz u “Operaciji Mač Al-Kuds”. Washington je zabrinut zbog povećanja popularnosti grupa Otpora i nastoji otvoriti konzulat kako bi ponovo omogućio palestinskim vlastima da preuzmu inicijativu, iako je uzastopni neuspjeh kompromisa s Izraelcima oduzeo Abbasu šansu da povrati poziciju iz prošlosti.

Ekskluzivno PISjournal

al-kudsu al-kudsu al-kudsu al-kudsu al-kudsu