Hilal Kaplan

PISjournalKoji je razlog protivljenja Turske ulasku Švedske i Finske u NATO? U stranim analizama, broj rečenica o razlozima ne prelazi jednu ili dvije. Turska je prikazana kao da je zemlja koja se protivi iz vedra neba,bez ikakvog povoda.

U ovom članku željela bih elaborirati zamjerke koje je predsjednik Recep Tayyip Erdoğan naveo u svojim izjavama i, na kraju teksta, želim da čitaoci sebi postave sljedeće pitanje. Da li biste voljeli vidjeti državu koja je utočište i štitila članove terorističke organizacije odgovorne za pokušaj puča u kojem su u jednoj noći ubijena 252 vaša građanina i separatističku organizaciju koja je decenijama natapala krvlju vašu zemlju,članicu NATO saveza?

Poznato je da je Švedska sigurno utočište za PKK, njen sirijski ogranak YPG i Gülenističku terorističku grupu (FETÖ), te da podržava određene organizacije bliske samim terorističkim grupama. Osim toga, Švedska je pozvala Evropsku uniju da uvede embargo na oružje Turskoj tokom operacije Proljeće mira protiv YPG-a i obustavila izvoz vojne opreme. Švedski ministar odbrane Peter Hutqvist susreo se sa vođom YPG Ferhatom Abdi Şahinom na video-konferenciji i rekao: “kao Švedska spremni smo da sarađujemo i da vam dugo pomažemo”.

Ne bi bilo pretjerano reći da Švedska bez pogovora pozdravlja članove FETÖ-a. Carl Bexelius, zamjenik pravnog direktora u Švedskoj agenciji za migracije, rekao je da “prihvatamo azil od onih koji su u većem riziku od odlaska u zatvor”.

Moguće je reći da neki od najozloglašenijih članova FETÖ-a žive u Švedskoj, što se može razumjeti iz činjenice da štite one koji su pod visokim rizikom od zatvorske kazne. Švedska je dala radne i boravišne dozvole za približno 2.000 članova FETÖ-a, uključujući 253 člana 2015., 738 članova 2016. i 872 člana 2017. godine, nakon puča.

Kada je običnim građanima Turske teško da dobiju i turističke vize iz Švedske, postaje jasnije zašto su ljudi ljuti na ovu državu koja je raširenih ruku prihvatila hiljade članova FETÖ-a i njihove porodice.

Dosije PKK

Švedska ministrica vanjskih poslova Ann Linde, koja je mnogo puta bila za stolom s YPG, ima redovne sastanke sa Ilhamom Ahmedom, jednim od kolovođa PKK/YPG. Takođe je poznato da je PKK otvorila kancelariju u glavnom gradu Švedske, Stockholmu, u aprilu 2016. U zemlji postoji više od 20 udruženja i nevladinih organizacija povezanih sa PKK i emitera kao što su Aryen TV, Nevruz TV i Ronahi TV.

Nevruz TV je 2009. godine od Švedske dobila fond od 1,46 miliona eura (1,53 miliona dolara). Švedska, koja obezbjeđuje finansiranje terorizma, do sada je donirala 210 miliona dolara financijske podrške YPG-u! Godine 2023. odlučeno je da se organizaciji da 376 miliona dolara . Takozvani “Crveni polumjesec Kurdistana” koji djeluje u zemlji prikuplja približno 30 miliona eura (31,4 miliona dolara) u “donacijama” godišnje. Isto tako, članovi PKK u Švedskoj mogu slobodno protestirati i marširati sa svojim zastavama .

Kada se sve ovo stavi zajedno, moguće je vidjeti koliko je Erdogan bio u pravu kada je rekao da se švedski zvaničnici „ne bi trebali zamarati“ pokušajima da uvjere Tursku. Sada, u svjetlu informacija koje sam navela, ponovo postavljam to pitanje.

Da li biste voljeli vidjeti državu koja je utočište članovima terorističke organizacije odgovorne za pokušaj puča u kojem su u jednoj noći ubijena 252 vaša građanina i separatističku organizaciju koja je decenijama natapala krvlju vašu zemlju,članicu NATO saveza? Ako se ništa ne preduzme po ovim pitanjima, odgovor je jasno ne.

Izvor

 

Prethodni članakAfganistanke protiv naredbi talibanskog režima
Naredni članakPentagon bježi od odgovornosti za zločine

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime