PISjournalNakon otkrića o tajnim sastancima između saudijskih i izraelskih zvaničnika, sada su se pojavili novi izvještaji o razvijanju odnosa između dvije strane. Izraelski mediji nedavno su objavili vijest o saudijskom ulaganju u izraelsku ekonomiju. Prema planovima, Rijad će ulagati u izraelski režim preko fonda koji je osnovao Jared Kushner, jevrejski zet i savjetnik prethodnog američkog predsjednika Donalda Trumpa. Od 3 milijarde dolara ovog novog fonda, 2 milijarde dolara bi obezbijedio saudijski investicioni fond koji radi pod direktnim nadzorom princa prijestolonasljednika Mohammeda bin Salmana.

Prema izvještajima iz medija,ovo je prvi put da ovaj saudijski investicioni fond direktno ulaže u izraelski režim, pokazujući sve veću volju Saudijske Arabije za ekonomskom interakcijom sa Tel Avivom uprkos nepostojanju direktnih diplomatskih odnosa između dvije strane. Neki posmatrači čitaju ove investicije kao znak saudijsko-izraelske normalizacije odnosa.

 Gledano iz ugla Izraela, ovaj korak bi podstakao saudijsko-izraelske odnose, barem na ekonomskom planu. Plan je rezultat tekućih razgovora između Kushnera i saudijskih zvaničnika, a postignut je i dogovor da Saudijska Arabija može ulagati u izraelsku ekonomiju. Stručnjaci smatraju da će ova investicija omogućiti Saudijskoj Arabiji da ulaže u izraelske kompanije, čime će svoju ekonomiju otvoriti za partnerstvo s Izraelom. 

Saudijci dugi niz godina poduzimaju korake u korist izraelskih interesa, umjesto da podržavaju palestinska prava i borbu za slobodu. Njihova sigurnosna saradnja u ratu u Jemenu otkrivena je proteklih godina. Prošle godine je prvi saudijski avion sletio u Tel Aviv. Zapravo, svi njihovi odnosi su tajno uspostavljeni i  na kraju objavljeni u medijima. S druge strane, Saudijska Arabija i izraelski režim su na ujedinjenom frontu kako bi se suprotstavili iranskom regionalnom utjecaju i nastoje formirati izraelsko-arapsku koaliciju protiv navodnih prijetnji iz Teherana.

Stoga su milijarde dolara ulaganja i bezbjednosna saradnja djelotvorni koraci za uspostavljanje diplomatskih odnosa, koji će najvjerovatnije biti javno objavljeni u bliskoj budućnosti. Jared Kushner je igrao važnu ulogu u implementaciji Abrahamskog sporazuma (normalizacija odnosa arapskih država sa Izraelom). Trump i Kushner su naporno radili na tome da Saudijska Arabija normalizira odnose s Tel Avivom, a Trump je posljednjih mjeseci više puta izjavio da će Rijad obznaniti uspostavljanje odnosa sa Izraelom. 

Jasno je da Saudijska Arabija i sam bin Salman imaju bliske veze s Trumpom i njegovom porodicom, a pod njegovim predsjedavanjem, Saudijcima je dat prostor za činjenje raznih zločina u regionu. Za vrijeme njegovog mandata bin Salman je brutalno ubio svog otvorenog kritičara Jamala Khashoggija. Uprkos međunarodnom negodovanju, Trump je stao uz saudijskog princa i čvrsto ga podržao.

Saudijci su uvijek imali bolje odnose s republikancima u Bijeloj kući nego sa demokratama, pa bin Salman pozdravlja Trumpov povratak u Bijelu kuću i, prema nedavnom izvještaju Guardiana, kocka se ulaganjima za povratak Trumpa. Činjenica da Saudijci daju 2 milijarde dolara Trumpovom zetu pokazuje koliko je značajan njegov povratak za Saudijsku Arabiju.

S druge strane, bin Salmanov plan da izgradi svoj grad-državu vrijedan 500 milijardi dolara pod nazivom Neom zahtijeva strane investicije. On se nada da će Izraelci igrati važnu ulogu u razvoju megaprojekta sa potencijalnim ulaganjima u biotehnologiju i sajber sigurnost. Odabrati Saudijsku Arabiju kao prvu stranu destinaciju predsjednika Trumpa u junu 2017. bio je dobar pokazatelj da Trump, također biznismen, koristi prednosti zemalja poput Saudijske Arabije da ojača svoju ekonomsku poziciju. Trump je u više navrata iznuđivao milione dolara od Saudijaca, tvrdeći da je Saudijska Arabija „ krava muzara” i da mora platiti vojnu podršku Washingtona Rijadu, te da će se otkupnina povećati ako se on vrati na vlast.

 Pod Trumpom je Saudijska Arabija potpisala 400 milijardi dolara vojnih i ekonomskih sporazuma sa SAD-om, a odnosi između dvije zemlje  su se mnogo proširili , a potencijalni Trumpov povratak na vlast dodatno će ih ojačati. Ako republikanci osvoje većinu na izborima za Kongres na sredini mandata, saudijska će ruka biti otvorenija za širenje u regionu. Budući da je Trump najveći neprijatelj Irana u regiji i blizak prijatelj Saudijske Arabije, Saudijci se raduju njegovom povratku na vlast kako bi im pomogao u kontroli iranskog utjecaja u regiji.

To što se kaže da Saudijci ne odgovaraju na Bidenov telefonski poziv pokazuje razmjere tenzija sa SAD pod demokratskom dominacijom.Milijarde dolara koje Saudijci ulažu ima još jedan cilj.Oni su svjesni moći proizraelskih lobija u američkoj politici,te stoga pokušavaju da usmjere investicije na okupirane teritorije u zamjenu za pomoć takvih lobija kao što je AIPAC da utječu na politiku SAD-a. 

Cionistički lobi, koji uživa političku i ekonomsku moć, igra važnu ulogu u američkoj politici, a svi američki predsjednici uvijek su nastojali da iza sebe imaju podršku ovog lobija. Iako su Saudijci uložili 700 milijardi dolara u američke banke i privredu, oni nemaju utjecaja u političkim strukturama zemlje i stoga žele povećati svoj utjecaj pridobijanjem cionističkog lobija. U takvim  uslovima, dakle, sazrela je prilika da Rijad i Tel Aviv objave svoj odnos i jedino preostalo pitanje je Trumpov povratak u Bijelu kuću, čemu se Saudijci jako raduju.

Ekskluzivno PISjournal

Prethodni članakBiH zainteresovana za alternativne izvore gasa
Naredni članakMiješanje Sjedinjenih Država u odnose Kine i Tajvana

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime