Protiče mjesec dana od objavljivanja pobjede Aleksandra Lukašenka na predsjedničkim izborima u Bjelorusiji, ali demonstranti koji prosvjeduju protiv rezultata izbora kojima je nakon 26 godina predsjednikovanja Lukašenku ponovo – po šesti puta – produžen mandat, ne samo da ne napuštaju ulice već predstavljaju ozbiljan izazov za bjelorusku vlast. U nedjelju je ponovo održan veliki skup u Minsku, bjeloruskoj prijestonici, i demonstranti su zahtijevali Lukašenkov opoziv. Lukašenko do sada nije pokazao fleksibilnost prema demonstrantima i kako bi demonstracije priveo kraju primorao je opozicione lidere da napuste zemlju ili ih je ‘ušutkao’ u zemlji. Radi se o opozicionim liderima od kojih su sve žene. Najnoviji primjer deportacije je opoziciona liderka Marija Kolesnikova. U nedjelju je objavljeno kako je ova opozicionarka dobro poznata Lukašenkovoj vladi oteta, a jučer su mediji izvjestili da je privedena na granici između Bjelorusije i Ukrajine.

Kako su očevidci izjavili za medije Kolesnikovu su maskirane osobe u Minsku primorale da uđe u minibus i namjeravali su da je jučer skupa sa dva druga opozicione lidera deportuju iz zemlje. Zamjenik ministra sigurnosti Ukrajine saopćio je kako su sigurnosni dužnosnici Bjelorusije namjeravali deportovati tri osobe sa bjeloruske teritorije, ali da im to – kada se radi o Kolesnikovoj – nije pošlo za rukom. Ova hrabra žena je pocijepala pasoš te nije mogla biti deportovana i ostala je na teritoriji Bjelorusije. Jučer su mediji izvjestili da nakon što se Kolesnikova usprotivila deportaciji u Ukrajinu, da su je priveli bjeloruski organi sigurnosti.

Marija Kolesnikova je jedna od članica Vijeća za koordinaciju opozicionara u bjeloruskoj vlasti koje je formirano prije otprilike mjesec dana, a nakon velikih demonstracija protiv izbornih rezultata. Opozicija formiranjem ovoga Vijeća namjerava osigurati preduvjete za prijenos vlasti sa sadašnje vlade. Nakon jučerašnjih dešavanja glasnogovornik Vijeća je izjavio kako nema nikakvih informacija o tome gdje se nalazi Kolesnikova, te da su nakon toga nestali i sekretar za medije te izvršni sekretar Koordinacionog vijeća opozicije.

Premda Ministarstvo unutrašnjih poslova Bjelorusije tvrdi da nema nikakvih informacija o ovoj dvojici članova Vijeća, ali prije nekoliko dana je bjeloruska vlast saopćila da su “članovi ovoga nezakonitog Vijeća procesuirani pod optužbom za narušavanje poretka i nacionalne sigurnosti”. Od vremena nestanka Kolesnikove ministrarstva vanjskih poslova Njemačke, Britanije, Kanade i EU su zahtijevali od bjeloruske vlasti da čim prije obznani informacije o sudbini ove opozicione liderke. Zahtjev je naišao na hladan odgovor Minska. Prije izbora 9. augusta Kolesnikova se pridružila izbornoj kampanji Svetlane Tihanovskaje, glavnog Lukašenkovog protukandidata, i nakon objave izbornih rezultata da je Lukašenko odnio pobjedu osvajanjem 80% glasova postala je poznata bjeloruska opozicionarka koja je imala glavnu ulogu u narodnim protestima protiv Lukašenka i u organiziranju protesta od prije mjesec dana. Trenutno su žene Bjelorusije preuzele rukovođenje demonstracijama protiv Lukašenka. Prije augustovskih izbora Lukašenko je izvrgao podsmjehu kampanju Tihanovskaje, Cepkalove i Kolesnikove nazvavši ih “trima nezadovoljnim djevojčicama” i dao im do znanja da “samo muškarci mogu upravljati zemljom kakva je Bjelorusija”.

Tihanovskaja – glavni neprijatelj

Ono što se prethodnog dana dogodilo Kolasnikovoj bio je scenario koji je bio namijenjen i ostalim liderkama opozicije. Svjetlana Tihanovskaja je trenutačno najutjecajnija bjeloruska opoziciona liderka. Ona je bila protukandidatkinja Lukašenku na proteklim izborima, i nakon objave službenih rezultata nije bila spremna prihvatiti Lukašenkovu pobjedu. Izjavila je da će istrajati “sve dok se izborni rezultati ne ponište jer postoje brojni dokumenti koji govore o lažiranju”.

37- ogodišnja Tihanovskaja je nekoliko dana nakon izbora pod pritiskom Lukašenkove vlasti bila primorana napustiti Bjelorusiju i otići u Litvaniju odakle rukovodi opozicijom. U početku nije bilo ni govora da bi Tihanovskaja mogla učestvovati na predsjedničkim izborima u Bjelorusiji, ali nakon što je Lukašenkova vlada onemogućila njenom suprugu Sergeju Tihanovskom kandidiranje na izborima, ona je postala Lukašenkov protukandidat. Njen suprug Tihanovski je poznati bloger oponent bjeloruskoj vlasti i posljednjih je godina bio primoran živjeti izvan Bjelorusije.

Tihanovskaja je u prvim danima demonstracija protiv izbornih rezultata zahtijevala da se poništenjem izbornih rezultata ostavi mogućnost za narodnim oprostom, ali sada nakon mjesec dana od izbijanja demonstracija ova mlada političarka smatra kako “je kasno vratiti se na početnu tačku i da se narod Bjelorusije probudio i da više ni pod kakvim uvjetima nisu spremni za ostanak Lukašenka na vlasti. Ja i žene koje su uz mene možemo biti podstrek za bjeloruske žene. One su dostojne da povedu narod kako bi se okončala Lukašenkova diktatura. Žene Bjelorusije čak i prednjače u odnosu na muškarce na pozicijama borbe sa autokratizmom”. U narednim danima Tihanovskaja bi trebala posjetiti Poljsku kako bi mogla biti u vezi sa ostalim opozicionim liderima Lukašenkovoj vlasti.

Cepkalov, poznato lice Hi – Techa

Priča o ulasku Veronike Cepkalo na izbornu scenu slična je Tihanovskoj.U početku je bio dogovor da Valerij Cepkalo, poznato lice bjeloruskog Hi – Techa učestvuje na predsjedničkim izborima kao protukandidat Lukašenku. Ali s obzirom na to da je bjeloruski predsjednik htio pod svaku cijenu ostati na vlasti nije bio spreman prihvatiti nijednog ozbiljnog protukandidata, te je pred same izbore pokrenuo sudski postupak protiv Valerija Cepkalova, te ga je na koncu primorao da napusti zemlju i potraži azil u Poljskoj. Nakon što je poprište izbora napustio Valerij njegova supruga Veronika je odlučila da se priključi kampanji Tihanovskaje, jedine Lukašenkove protukandidatkinje kako bi doprinjela “slomu posljednjeg europskog diktatora”. Nakon što je objavljena Lukašenkova izborna pobjeda i otpočele narodne demonstracije protiv izbornih rezultata njegova vlast je počela vršiti pritisak na Veroniku Cepkalo kako bi napustila zemlju. Na koncu je Cepkalova i napustila Bjelorusiju i pridružila se mužu u Poljskoj odakle skupa sa Tihanovskajom rukovodi opozicijom.

Protjerivanje Kovalkove u Poljsku

Opozicionu kampanja protiv Lukašenka vode tri poznate liderke: Tihanovskaja, Cepalkova i Kolesnikova . Možda nije u prvim redovima, ali je i Olga Kovalkova, jedno od poznatih lica opozicije Lukašenkovoj diktatorskoj vlasti. Kovalkova je jedna od visokopozicioniranih članica Vijeća opozicije bjeloruskoj vlasti koja je proteklih dana privedena od strane organa sigurnosti ove zemlje. Ova 36-ogodišnja bjeloruska političarka nakon što je provela 10 dana u pritvoru puštena je na slobodu, ali poput ostalih opozicionih lidera i nju je Lukašenko izvrgao pritisku kako bi napustila zemlju.

“Paravojni predstavnici pod Lukašenkovom komandom kao i dužnosnici Ministarstva unutrašnjih poslova su mi prijetili da ukoliko ne napustim Bjelorusiju da mogu očekivati ponovno privođenje i veću torturu”. I Kovalkova je na koncu u nedjelju bila primorana napustiti zemlju i zaputiti se u Poljsku kako bi se pridružila ostalim opozicionim liderkama u rukovođenju uličnim demonstracijama u Minsku i širom Bjelorusije.

Šarg,Teheran