Bajden dolazi na čelo SAD-a u jednoj dosta komplikovanoj situaciji za Ameriku.
– Pandemija Covida 19 je donijela pogubne cifre i rezultate za Ameriku.
– Slabe perspektive za američki ekonomiju. Vrlo je slaba ekonomska situacija u Americi, što zbog Covida, što zbog drugih prethodnih razloga.
– Ideološki polarizovana država (na 150 miliona glasača, 4 miliona razlike) Država je ideološki jako polarizovana, dovoljno je reći da je razlika između glasova za Trumpa i Bidena oko 4 miliona na 150 miliona glasača, to je, zapravo ništa.

– Uništen je multilateralizam u vanjskoj politici za vrijeme Trumpa potpuno
– Pojavila se za Ameriku nova Kina, kao noćna mora. Prije neki dan Kina je potpisala sporazum partnersta sa Japanom i Južnom Korejom u jednom savezu koji ima petnaest zemalja, a koji praktično pokriva 2 milijarde i 300 miliona stanovnika.
– Tu su problemi i sa Evropskom unijo i sa NATO-m koje je Trump stvorio. Međutim, Biden neće i ne može odustati, bez obzira na sva obećanja o različitom vođenju Amerike. Ne može odustati od onoga što je Trupm definisao kao American first, on će to raditi na jedan drugačiji način, institucionalno i u okviru sistema koji u Americi postoji, za razliku od Trumpa. Međutim, ono što je njima jako bitno i najbitnije, to je da se mora sačuvati kredibilitet države i dominacije u svijetu.
– Da bi se to održalo neophodna su tri uslova na kojima treba posebno raditi.
Jedno je obnova demokratskih odnosa kod kuće, obezbjediti ekonomsku sigurnost Amerike i definisati odnose sa svijetom na bitno drugačiji način od onoga koji je Trump stvorio.

Ostatak za izlaganja gospodina Dizdarevića se može pratiti putem postavljenog videa ili na facebook stranici Instituta „Ibn Sina“