PISjournalKratke posjete iračkog premijera Mustafe al-Kazimija Iranu i Saudijskoj Arabiji nosile su samo jednu poruku a to je nastavak višemjesečnog posredovanja Bagdada između Teherana i Rijada.

Prije posjete, neki izvori su rekli da je to dio pregovora koje su Saudijska Arabija i Iran nedavno vodili u Iraku. Spekulacije je potvrdio i Iran. Glasnogovornik iranskog ministarstva vanjskih poslova Saeed Khatibzadeh rekao je u nedjelju da je irački premijer prenio poruke sa saudijske strane i da će se pregovori nastaviti na diplomatskom nivou.

Al-Kazimi je već potvrdio napredak u pregovorima između Irana i Saudijske Arabije. On je 8. juna, nakon pete runde pregovora u Bagdadu, najavio da su iransko-saudijski pregovori održani u Bagdadu “prešli u naprednu fazu”.

Potvrda napretka u pregovorima između dvije zemlje, naravno, izaziva očekivanja o okončanju sedmogodišnje diplomatske pauze u bliskoj budućnosti. Očekivanja su vidljiva u ranijem komentarima saudijskog princa Mohameda bin Salmana o potrebi poboljšanja susjedskih odnosa. Bin Salman je u martu istakao potrebu za pronalaženjem načina za miran suživot, dodajući da će direktni razgovori sa Iranom omogućiti postizanje “dobre situacije i označiti svijetlu budućnost” za dvije zemlje.

Saudijsko slaganje da trojica iranskih diplomata uđu u Saudijsku Arabiju kako bi zauzeli položaje u sjedištu Organizacije islamske saradnje (OIC) u Džeddi sredinom januara označilo je značajan napredak u procesu deeskalacije.

Bez sumnje, Irak ima ključnu poziciju u procesu deeskalacije između Irana i Saudijske Arabije, jer Bagdad, član Osovine otpora u regionu, ima strateške odnose i široku saradnju sa Iranom, a zbog svoje arapske prirode pokušava da održava balans na obje strane Perzijskog zaljeva. Na kraju pete runde, al-Kazimi je ustvrdio da je Bagdad sada tačka konvergencije i deeskalacije u regionu i da to pozitivno utiče na iračku ekonomiju i sigurnost.

Međutim, kako se pregovori ubrzavaju i prelaze na diplomatski nivo, ostaje da se vidi koliko dugo će Bagdad igrati ključnu ulogu u njima i biti važan domaćin pregovora. Neki iranski mediji, pozivajući se na izvore upoznate sa detaljima poruke, objavili su da je iračko posredovanje sada završeno.

Ali kuvajtski list Aljarida citira neimenovane vladine zvaničnike koji su rekli da je al-Kazimi otputovao u Džeddu i Teheran kako bi dogovorio šestu rundu pregovora.

Također, iranski glasnogovornik Khatibzadeh implicirao je da će se dijalog u Bagdadu nastaviti.

“Prema onome što smo čuli, Saudijska Arabija je spremna da unapredi razgovore na diplomatski nivo i nastavi ih u Bagdadu, a datum će biti određen uskoro”, dodao je Khatibzadeh.

No, pored pitanja pregovora o zbližavanju Irana i Saudijske Arabije, još jedno važno pitanje u al-Kazimijevoj posjeti Teheranu i Rijadu je kontroverzni samit u Saudijskoj Arabiji, koji je zakazan za kraj jula na kojem će se okupiti američki predsjednik Joe Biden i najviši politički zvaničnici država članica Vijeća za saradnju (Perzijskog) zaljeva, kao i Egipta, Jordana i Iraka. U međuvremenu, Irak se pominje kao jedan od učesnika sastanka, dok su zvaničnici Bijele kuće naveli da je svrha da se prikupi podrška regionalnoj koaliciji i unaprijedi proces normalizacije odnosa između arapskih zemalja i izraelskog režima.

Očigledno je da prisustvo samitu koji ima za cilj posijati podjele između Irana i arapskih država može predstavljati problema za al-Kazimija. Posljednjih dana, neki članovi iračkog parlamenta tražili su usvajanje zakona kojim bi se blokiralo moguće odobrenje izjave sa samita od strane vladinih zvaničnika. Prema novinama Al-Quds Al-Arabi, Mohammed al-Baldawi, poslanik iz bloka Al-Sadiqun u iračkom parlamentu, izjavio je da je više od 50 poslanika iz različitih političkih grupa potpisalo pismo govorniku tražeći od njega da naredi premijeru da ne potpiše nikakav sporazum ili ugovor tokom svoje predstojeće posjete Rijadu.

Zbog toga je al-Kazimijeva posjeta Saudijskoj Arabiji, a potom i Iranu smatra pripremom za sastanak u Džeddi. List Aljarida je objavio da je irački premijer tokom svojih posjeta razgovarao o dnevnom redu samita i iznio garancije Iraka Iranu i Saudijskoj Arabiji da se Bagdad neće pridružiti nijednom kampu na štetu ostalih.

Rat u Jemenu je definitivno najutjecajniji faktor u pregovorima između Teherana i Rijada i čak je njihov kamen temeljac. Od aprila je na snazi ​​primirje. Dana 2. aprila, između Sane i Rijada objavljeno je dvomjesečno primirje uz posredovanje UN-a. Nakon isteka,primirje je produženo na još dva mjeseca. Ali posljednjih sedmica i s porastom saudijskog kršenja pravila primirja i sprječavanja isporuke humanitarne pomoći Jemenu, Ansarullah – revolucionarni pokret koji drži glavni grad Sanu i veći dio sjevernog Jemena – podigao je svoj glas u znak protesta.

Stoga je održavanje jemenskog primirja ključno za održavanje saudijsko-iranskih pregovora. To su također naglasili iranski predsjednik Sayed Ibrahim Raisi i al-Kazimi na konferenciji za novinare. Realističan saudijski pogled, daleko od propagandističkih i politiziranih stavova, potvrđuje iransku podršku mirnom izlasku Saudijske Arabije iz jemenskog rata i njeno prihvatanje nove stvarnosti a to je transformisani Jemen u kojem Ansarullah drži vlast u Sani – nešto što donosi stabilnost Saudijskoj Arabiji na Arapskom poluostrvu i mir u regionu.

Ekskluzivno PISjournal

Prethodni članakRast desnice i ljevice:Kuda ide Francuska nakon izbora?
Naredni članakCiljevi i moguće posljedice stvaranja arapskog NATO-a

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime